Nije dugo trajala epizoda Aleksandra Vasoskog u Sarajevu. Iako je od strane klupskih čelnika, konkretno Ismira Mirvića, bio zamišljen kao dugoročno rješenje, serija loših rezultata na kraju je rezultirala time da makedonski stručnjak ‘digne sidro’ i napusti klub poslije samo četiri mjeseca.

O njegovom otkazu mnogo se špekulisalo. Bilo je priče da je Ismir Mirvić taj koji je insitirao na njegovoj ostavci poslije remija sa Željezničarom, međutim Vasoski kaže kako ima obraz i da je sam procijenio da stvari više ne idu.

Nakon povratka u Sjevernu Makedoniju odlučio je prekinuti medijsku šutnju i u razgovoru za Reprezentacija.ba portal sumirati koševsku epizodu.

– Jesam li se odmorio? A vidite… Raditi u velikom klubu kao što je Sarajevo nosi sa sobom svakodnevan stres, tako da uzimam vazduh, najviše vremena provodim sa porodicom, kaže nam Aleksandar Vasoski.

Na samom početku interesovalo nas je koliko ga je pogodio neuspjeh na Koševu.

– Šteta je što nismo mogli taj moj koncept da pratimo na duže staze. Na nekim utakmicama se vidjelo da Sarajevo može igrati onako kako ja želim, to je ofanzivni fudbal sa mnogo šansi, međutim problem su bile individualne greške. One su nas koštale bodova. Pa ako ćemo analizirati i zanemariti utakmicu sa Zrinjskim u gostima, statistički smo u gotovo svakoj bili bolji od protivnika. U utakmici protiv Željezničara smo izgubili 2:0, imali crveni karton i daleko više šanse u odnosu na njih. Nažalost, izostao je rezultat i trener je taj koji prvi plaća ceh, a ja imam obraz.

I pored toga što nije uspio ostvariti zacrtani cilj, na neke stvari je ponosan.

– Ponosan sam što sam promovirao nekoliko mladih fudbalera koji su zapravo projekat kluba. I kada sam došao na prvi razgovor sa Ismirom Mirvićem, nije se toliko pričalo o rezultatima koliko je o tim mladim igračima i njihovoj prodaji na duže staze. Dal Varešanović je ove polusezone zabio pet pogodaka. Od tih mlađih još bih izdvojio Tarika Ramića koji je veliki potencijal te Muharema Traku. On možda nije dobio šansu, ali procijenio sam da je bolje da se postepeno razvija jer nije isto ‘gurnuti u vatru’ napadača i štopera. Ne daj Bože ako pogriješi, lako uđe u krizu iz koje se onda teško izvući.

Da ima “žicu” za rad s mladima pokazao je i u Vardaru. Žao mu je što na Koševu nisu imali više strpljenja.  

– Osim što sam osvojio titulu s Vardarom, također smo promovisali mlade igrače i svi su se prodali. Žao mi je što nisam do kraja završio posao i u Sarajevu, ali zna se kakvi su navijači, žele rezultat preko noći. Nisam ljut ni na koga niti sam se s kim svađao. Štaviše, zahvalan sam Ismiru na šansi koju mi je dao.

A liga?

– Prvenstvo je jače nego u Sjevernoj Makedoniji, ali ima i stvari kojima nisam zadovoljan. Suđenje na mnogo utakmica nije bilo dobro, infrastruktura je problem, također. I ono što me najviše žalosti su scene sa posljednje utakmice protiv Širokog Brijega. Očito je da nacionalizam na našim prostorima još nije iskorijenjen, a trebao bi da bude, pogotovo jer je fudbal poznat kao sport koji spaja ljude. Kod nas je nažalost obrnuto.

U međuvremenu na klupu Sarajeva je došao Dženan Uščuplić koji će pokušati da osvoji Kup BiH te tako spasi sezonu.

– Vezan sam za svaki svoj bivši klub, pa tako i Sarajevo. Od srca želim Dženanu da osvoji Kup jer to su zaslužili i igrači i navijači. Ako uspije u tome, biće tu i mojih zasluga, ali i od mog prethodnika Sablića koji je na putu do finala eliminisao dva protivnika.

Čini se da neće dugo Vasoski biti bez angažmana.

– Pregovaram sa dva kluba, jedan je iz Sjeverne Makedonije i moćan je, a drugi iz inostranstva. Također, ima opcija i da preuzem reprezentaciju Sjeverne Makedonije do 21 godinu. Ovih dana ću sigurno donijeti odluku, otkrio je Aleksandar Vasoski na kraju razgovora za Reprezentacija.ba portal.

(Reprezentacija.ba)