Iz FK Željezničar stižu signali kako bi se klub napokon mogao izvući iz krize u koju je ušao 2019. godine nakon odlaska Senada Misimovića iz kluba, te kasnijeg niza kadrovskih poteza koji su na kraju objektivno uveliko doprinjeli gubitku licence za UEFA takmičenja.

Neigranje “europe” tu je godinu Želju koštalo gubitka milionskih planiranih prihoda, a klub se do danas nije uspio oporaviti od te teške epizode. Ipak, FK Željezničar je uz pomoć navijača preživio, odbranio se od više “dobronamjernih” interesnih grupa koje su pokušale doći do imovine Želje, a sada sa Grbavice čujemo nove optimistične najave.

Ovosedmično dobijanje licence za nastupe u Premijer ligi BiH za narednu sezonu prema našim informacijama bio je jedan od glavnih uslova za investitora iz SAD Eldina Diglisića da se konačno odluči za ulazak u klub. Diglisić, o čijem smo interesu već odavno pisali, mjesecima je u komunikaciji sa klubom, prvenstveno preko pojedinih članova skupštine.

Reprezentacija.ba nezvanično saznaje, kako je investitor našao način da “uđe” u klub i to preko firme FK Željezničar d.o.o. koja je tokom Misimovićeve ere osnovana od strane kluba za komercijalne poslove Željezničara, tada fan shop u prvom redu. Firme, koja nema dugovanja i prepreke u radu kakva ima sam klub kao sportsko društvo i kao pravni subjekat je puno operativnija za biznis.

Upravo je ova firma nedavno dobila i novog direktora Elmira Čaju. Već nekoliko mjeseci na mjestu direktorice kluba je dugogodišnji “vojnik kluba” član administracije Amira Uzunović Bajrović.

Spominje se kako bi Diglisić u klub ušao do početka naredne sezone, te da bi prva finansijska injekcija donijela izmirenje osnovnih dugova potrebnih za funkcionisanje kluba, te osiguravanje plata za igrački kadar.

Sjajan vjetar u jedra Željinoj “novoj eri” mogao bi biti i transfer Amira Hadžiahmetovića koji se navodno priprema. Njegova prodaja iz Konyaspora u Udinese Želji bi mogla donijeti čak i do blizu 3.000.000 KM.

Ako se sve ostvari kao u ovim optimističnim planovima, Diglisić će imati puno posla da klub ustroji kvalitetno na sportskom planu, jer su primjeri FK Sarajevo i slični slučajevi pokazali da ulazak novca u klub znači i napad mnogih “parazita”. Stotinu kvalitetnih i poštenih ljudi ne mogu napraviti, koliko može uništiti nepozitam, korupcija i nestručnost, što je Željo osjetio na svojoj koži.

Da se to ponovo ne desi na Grbavici, garancija bi trebao biti porodični prijatelj Eldina Diglisića, Mehmed Baždarević, koji je i jedan od glavnih motivatora Diglisića da investira u FK Željezničar.

Sa najvećim brojem navijača u Bosni i Hercegovini, te velikom popularnosti u regiji i dijaspori, ali i uz imovinu koju posjeduje, FK Željezničar ima sve preduslove da bude uspješan sportski koletkiv.

Lojalnost koju Željovci imaju prema svom klubu graniči sa fanatizmom, što se najbolje vidi kroz igrače i članove administracije koji praktično već godinama rade u punom kapacitetu, a bez redovnih primanja.

Ne treba zanemariti i specifičnu marketinšku atraktivnost Željezničara koji će unatoč i nekim pokušajima da se klub skrene “u desno” uvijek ostati vjerovatno jedini fudbalski brand omiljen na prostoru cijele države i među svim narodima Bosne i Hercegovine.

(Reprezentacija.ba)