Fijasko fudbalske reprezentacije BiH u prijateljskoj utakmici protiv Gruzije (0:1) rastužio je i Ervina Zukanovića (35).

Već odavno stanje u našem nacionalnom timu nije najbolje. Da su Zmajevi izgubili podršku dalo se vidjeti i prije početka utakmice budući da su tribine stadiona Bilino polje bile sablasno prazne. Na utakmicu su došli oni najodaniji i, rekli bismo, najhrabriji, a vratili su se razočarani.

Poraz je pogodio i našeg Ervina Zukanovića koji je u razgovoru za Reprezentacija.ba portal kazao kako je glavni problem u nedostatku patriotizma.

– Tužan sam, kao i svi naši navijači, nije bilo lako gledati kako gubimo od Gruzije. Imam osjećaj kao da u reprezentaciji nema patriotizma, a bez toga, budimo realno, nema ni uspjeha. Nije problem samo u utakmici protiv Gruzije već je tu i niz drugih, javio se Zukanović iz Turske i dodao:

– Pojedini igrači dolaze u reprezentaciju da bi sebi pravili statistike i upisivali rekorde, a ne znaju nabrojati vjerovatno ni desetak gradova u BiH. Ogledalo trenutnog stanja bile su tribine Bilinog polja. Volio bih da mogu biti optimističan, ali… Kao primjer mogu nam poslužiti i manje reprezentacije od nas koje su napravile velike pomake i uspjehe poput Finske i Sjeverne Makedonije. Nemaju ni oni velike zvijezde. Isto tako jedan dio krivice snose i mediji jer ne kritikuju realno, vjerovatno strahujući da se neće zamjeriti pojedincima. Ne vodi se zdrav dijalog, ne ide se u srž problema. Tako se ništa ne može riješiti, a to su sve segmenti koji se moraju ispraviti da bi se napredovalo. Tada bi nam se vratila i sportska sreća. Ne bi se krivica uvijek prebacivala na loš teren, sudije, novu generaciju i ostale alibi polemike.

Pod velikim pritiskom nalazi se selektor Ivaylo Petev.

–  Je li Petev kriv? Kod nas se uvijek prstom upire u selektora, no šta će se promijeniti i da ga smijenimo? Problem je dublji. Ko želi dobro ovoj reprezentaciji treba sam da ode i tako da priliku nekom sposobnijem ko će raditi sa većom željom da se vratimo na nivo na kojem smo bili. Ovako već godinama nema pomaka. A nema ni ljudi koji su cijeli život dali ovom sportu i koji znaju kako fudbal funkcioniše.

Iznenadilo je Zukanovića i što N/FSBiH na svojim stranicama uopšte nije obilježio Dan nezavisnosti naše zemlje.

– Iskreno, mislio sam da je u pitanju neka šala. O čemu dalje pričati? Rekao sam već, bez patriotizma ne ide.

Zukanović se od našeg nacionalnog tima oprostio u oktobru 2020. godine nakon što je u najdražem dresu sakupio 38 nastupa. Trenutno nastupa u turskom prvoligašu Fatih Karagumruku s kojim ga ugovor “veže” do kraja aktuelne sezone.

(Reprezentacija.ba)