Potencijalni košarkaški reprezentativac BiH Luka Garza (22) u razgovoru za Novu BH je potvrdio da je u procesu završavanja papirologije oko dobijanja državljanstva naše države te da bi uskoro mogao zaigrati za našu selekciju.

Luka, koji trenutno igra za NBA tim Detroit, dolazi iz prave sportske porodice, s obzirom da je njegova majka Šejla Muftić igrala košarku, dok mu je djed bivši golman Sarajeva Refik Muftić.

“U ovom trenutku sam u procesu završavanja papirologije oko dobijanja državljanstva BiH. Nadam se, kad sve bude gotovo, da ću igrati za reprezentaciju. Gledam utakmice reprezentacije. Moj rođak je Amar Alibegović, a sa Nurkićem sam se čuo kada sam bio na koledžu. On mi je velika podrška i nadam se da ćemo u budućnosti igrati zajedno”, govori Garza za Novu BH.

Garza je briljirao na koledžu u timu Iowe, zabijao 24.1 poen po meču i bilježio 8.7 skokova i izabran je za najboljeg koledž igrača u SAD-u u protekloj NCAA sezoni.

Nakon toga Detroit Pistonsi su ga izabrali kao 52. pick na NBA draftu i budući bh. reprezentativac ove sezone ima priliku da igra u najjačoj svjetskoj ligi.

“Spreman sam i veoma uzbuđen. Ovo je za mene ostvarenje sna. Od malih nogu želim igrati u NBA ligi. Naporno sam radio da bih došao ovdje i bit ću spreman kada mi se pruži prilika. Igrali smo četiri utakmice u predsezoni i bilo je lijepo. Igrao sam u tim utakmicama i to me pripremalo za ono što sam došao da radim. Ovdje ne bih bio bez svojih saigrača, trenera i porodie. Imao sam odlične saigrače, oni su me na sjajno pronalazili, imali smo mnogo uspjeha kao tim i to je dovelo do mog individualnog uspjeha”, riječi su Garze.

Luka je na kraju priznao da ne govori baš najbolje naš jezik, ali da pohađa časove te da mu majka mnogo pomaže.

“Moja majka mi pomaže i uči me. Dupla škola. Uči me da govorim tečno i idem na časove. Dok sam odrastao učio sam oba jezik i bosanski i engleski. Ipak, stao sam na bosanskom jer mi je teško simultano govori oba jezika. Sada kada sam stariji, jako dobro razumijem jezik. Razumijem bolje nego što govorim. Sada ga učim svaki dan i nadam se da ću ga govoriti bolje naredne godine.”

(Reprezentacija.ba)