Zmajevi sutra igraju veoma bitan susret u borbi za Svjetsko, a protivnik našoj selekciji bit će Ukrajina, 27. reprezentacija svijeta ili 15. selekcija Europe.

Ukrajina je u 2021. godini odigrala 15 utakmica, što prijateljskih što takmičarskih. Ostvarili su pet pobjeda, sedam remija te su samo tri puta poraženi.

Žuto-plavi su bili učesnik ovogodišnjeg Europskog prvenstva i ostavili su dobar trag. Grupu su prošli kao jedna od najboljih trećeplasiranih ekipa. Savladali su Sj. Makedoniju dok su poraženi od Austrije i Nizozemske. U 1/8 finala su nakon produžetaka eliminisali Švedsku sa 2:1, a u 1/4 finalu su zaustavljeni. Engleska se lako obračunala sa našim rivalom i slavila sa 4:0.

U Kvalifikacijama za Svjetsko nisu krenuli onako kako žele, remiji sa Kazahstanom i Finskom bili su kobni za selektora, legendarnog Andriya Shevchenka pa je kormilo reprezentacije preuzeo Oleksandr Petrakov. Osvojio je bod u Kazahstanu, kući također odigrao remi sa Francuzima, a u posljednjem meču je ubilježio prvu pobjedu, savladao je Finsku sa 2:1.

Kada je u pitanju momčad Ukrajine ekipu predvodi fudbaler West Hama, Andriy Yarmolenko koji je i kapiten. Ono što raduje sve navijače BiH, za ovaj meč neće konkurisati možda i dva najbolja igrača Ukrajine, Oleksandr Zinchenko iz Manchester Cityja i Ruslan Malinovski iz Atalante.

Najskuplji igrač je Viktor Tsygankov iz Dynamo Kijeva koji vrijedi 25 miliona Eura. Drugi je Benfikin Yaremchuk sa 17.50 miliona Eura. Ostali dio tima pretežno igrao u domaćem prvenstvu za Dynamo Kijev i Shakhtar iz Donjecka. Trenutni tim Ukrajine procijenjen je na 125.20 miliona Eura, 2,5 puta više od Zmajeva.

Prema najavama, Ukrajina će početi u sastavu: Pyatov (Shakhtar), Matvienko (Shakhtar), Kryvtsov (Shakhtar), Zabaryni (Dynamo Kiev), Tymchyk (Dynamo Kiev), Stepanenko (Shakhtar), Shaparenko (Dynamo Kiev), Kornienko (Shakhtar), Yarmolenko (West Ham), Tsygankov (Dynamo Kiev), Yaremchuk (Benfica).

Utakmica je na rasporedu u utorak s početkom od 20:45 sati. Ukrajina je favorit dan pred meč. Kladionica Meridian dan pred utakmicu nudi kvotu 1.80 na pobjedu Ukrajine. Ostale kvote sa ovog duela možete pogledati ovdje.

Na Areni Lviv dozvoljeno je oko 20.000 navijača, a ulaznice su rasprodane već prije nekoliko dana.

(Reprezentacija.ba)