Bosna i Hercegovina sutra gostuje Ukrajini u okviru Kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo, a veoma bitan meč za obje selekcije igra se na Areni Lviv.

Izgradnja Lviv arene započeta je 2008. godine zbog odigravanja EURO 2012, a stadion je zvanično otvoren 2011. godine. Na pomenutom Europskom prvenstvu na Lvivu igrale su se utakmice Njemačka – Portugal, Danska – Portugal i Danska – Njemačka.

Arena Lviv ili Arena Lavov ima kapacitet od 34.915 sjedećih mjesta, a izgradnja ovog prelijepog fudbalskog borilišta koštala je 420 miliona KM.

Ukrajinski Savez objavio je da će na stadionu biti prisutno oko 20.000 gledalaca koliko su tamnošnje vlasti dozvolile. Svi su obavezni imati negativan test ili potvrdu o vakcinaciji.

Grad Lviv je jedan od najvećih gradova u Ukrajinim a nalazi se 100 kilometara od granice Poljske. Po popisu iz 2010. godine, Lviv ima oko 700.000 stanovnika, a grad je utemeljen još davne 1256. godine. Lviv zauzima prvo mjesto u Ukrajini po broju očuvanih kulturno-povijesnih spomenika iako je tokom Drugog svjetskog rata bio poprište kratkih sukoba Njemačke i Poljske. Prema pisanjima uglednih časopisa, Lviv je jedan od najljepših gradova u ovom dijelu Europe.

Grad Lviv ima i nekoliko zvaničnih gradova prijatelja, a jedan od njih je Banja Luka.

Kada je u pitanju fudbal u Lvivu, izdvaja se fudbalski klub Karpaty koji je duži niz godina bio član ukrajinske Premijer lige, ali je pogođen Covid krizom završio u posljednjem rangu ukrajinskog fudbala. Klub je doživio reorganizaciju i krenuo ponovo u povratak među najbolje ekipe Ukrajine. Dres Karpatya nosili su bh. igrači Semir Štilić i Adi Mehremić.

U Lvivu, na istoimenom stadionu, sutra se igra kvalifikacijski susret Ukrajine i Bosne i Hercegovine. Meč počinje u 20:45 sati.

(Reprezentacija.ba)