Reprezentacija Kazahstana danas od 15,00 sati na svom terenu u Nur Sultanu igra protiv BiH meč grupe D kvalifikacija za SP 2022.

Donosimo vam stvari koje trebate znati uoči današnje utakmice:

Meč se igra u Nur Sultanu na plastičnoj travi

Kazahstan i BiH igraju svoju utakmicu u Nur Sultanu na Astana Areni kapaciteta oko 30.000 gledalaca. Astana Arena ima plastičnu travu, a izgradnja stadiona je koštala 313 miliona KM. Stadion na kojem će se igrati današnji duel ima i pokretni krov.

Astana Arena

Drugi međusobni duel

Ovo će biti druga međusobna utakmica Kazahstana i Bosne i Hercegovine. Prvi meč je odigran u septembru ove godine, a u Zenici je rezultat glasio 2:2. Kazahstanci su poveli sa 0:1, zatim je naša reprezentacija preokrenula rezultat i imala prednost od 2:1, ali Kazahstan je golom u 95. minuti stigao do boda.

Selektor Petev ostao bez čak 11 igrača

Naš selektor Ivajlo Petev za današnji meč ne može računati na čak 11 igrača. Zbog povreda su otpali Krunić, Pjanić, Mateo Sušić, Lončar i Vrančić, a Saničanin je pozitivan na korona virus. Četiri fudbalera nisu doputovala u Kazahstan zbog problema sa vizama, a to su Đumić, Sarić, Prcić te Hadžikadunić.

Utakmicu sudi arbitar iz Italije

Glavni sudija današnjeg duela bit će Davide Massa iz Italije. Massa ima 40 godina i prvi put će suditi našoj reprezentaciji. Zanimljivo da je 2018. godine sudio duel Rome i Juventusa, a Edin Džeko je zbog ogromnih prigovora na njegovo suđenje kažnjen sa 10.000 KM od Disciplinske komisije FS Italije.

Davide Massa

BiH više od dva puta vrijednija

BiH je više od dva puta vrijednija od Kazahstana prema podacima Trasnfermarkta. Trenutna vrijednost igrača na koje računa Petev za susret u Nur Sultanu je 47,8 miliona eura. S drug strane, Kazahstanci vrijede 20,75 miliona eura.

Svjetski i domaći TV kanali prenose susret

Utakmicu iz Nur Sultna prenosit će sedam TV kanala. To su beIN Connect MENA (Internacionalni), beIN Sports MENA, Premium 2 (Internacionalni), DAZN Deutsch (Njemačka), Nova BH (BiH), Sky Sports *RED button (Internacionalni), ViaPlay (Finska) te Virgin Media Sport (R. Irska).

U našoj grupi sve je otvoreno

Francuska je u grupi D prva sa 12 bodova i izvjesno je da će osvojiti prvo mjesto, dok se preostale četiri ekipe bore za drugu poziciju i plasman u baraž. Ukrajina je trenutno druga sa pet bodova nakon pet utakmica i zanimljivo da je sve mečeve remizirala. Finci imaju isti broj bodova uz meč manje, dok BiH i Kazahstan imaj po tri boda.

Tabela grupe D kvalifikacija za SP 2022

Kazahstan više od osam godina bez pobjede u kvalif. za SP

Selekcija Kazahstana više od osam godina nije slavila u kvalifikacijama za SP. Naši današnji protivnici su 6. septembra 2013. godine savladali Farska Ostrva na domaćem terenu sa 2:1, da bi nakon toga odigrai 18 mečeva bez trijumfa. Sedam puta su remizirali, a 11 utakmica su izgubili.

BiH favorit prema kladionicama

Iako naš tim ima mnogo problema zbog povreda, korone i viza, kladionice nam daju veću šansu u ovom duelu. Individualni kvalitet je na našoj strani, pa očekivano kladionice vjeruju u trijumf Zmajeva. BiH je na dan utakmice favorit prema kladionicama. Kladionica Meridian na pobjedu BiH na dan meča nudi kvotu 1.92. Ostale kvote sa ove utakmice pogledajte ovdje.

Kazahstanci u kvalifikacijama dali dva gola u 95. minuti

Zanimljivo da je Kazahstan u tekućim kvalifikacijama postigao dva gola u 95. minuti i to protiv Ukrajine i Bosne i Hercegovine. Obje utakmice Kazahstana protiv Ukrajine i BiH završile su rezultatom 2:2 i oba puta su se doslovno u posljednjim sekundama spasili od poraza.

(Reprezentacija.ba)