Kao što jaguara instinkt vuče da se odvoji od svog čopora, Edin Džeko je već nekoliko sezona osjećao kako mu je mjesto u jednom velikom i trofejnom klubu, no sudbina je htjela da mu tri posljednja ljeta transferi u takve klubove izmaknu u posljednjim satima prelaznih perioda.

Upravo ta sudbina, koja se u slučaju Džeke zahvaljujući njegovom neumornom višedecenijskom radu može pisati velikim početnim slovom S, je htjela da Džeko u 35. godini odjene dres Intera – i to čini se u najboljem trenutku kada se to moglo desiti.

Kao i uvijek do sada kada je pravio transfere, i u Interu je Džeko za kratak period postao prvim hitom svog kluba. Svim skepticima koji su smatrali kako je sa 35 godina prestar da bude veliko pojačanje koje je Interu potrebno za odbranu titule – osim golovima, odgovorio je i još jednim neoborivim dokazom – svojim fizičkim izgledom.

Fotografije njegovih besprijekorno izgrađenih mišića obišle su cijeli svijet, a osim što je damama širom planete zastao dah, Džeko je sigurno motivisao hiljade mladih sportista u kom pravcu trebaju usmjeriti svoj rad i ambicije – samo prema najvišem nivou.

“U boljoj sam formi nego kada sam bio mlađi. Radim bolje vježbe predpriprema i priprema i mislim da mogu igrati još dugo na visokom nivou. U reprezentaciju BiH ću se odazivati sve dok me selektor bude želio” poručio je prije tri godine Edin Džeko.

Uz svo poštovanje prema Bezeminih 10 golova u Real Madridu, te Haalandovih sedam u Bundesligi, Edin Džeko je trenutno, i po ko zna koji put, najveći europski fudbalski hit sa svojih 35 godina i trenutnim učinkom u jednoj od najzahtjevnijih liga na svijetu.

(Reprezentacija.ba)