Nova sezona turske Superlige iza sebe ima već tri odigrana kola, a naredno se igra za vikend kada su oči javnosti uprte u susret Bešiktaša zbog debija Miralema Pjanića.

Miralem Pjanić je dolaskom u Bešiktaš postao 13 fudbaler iz BiH koji će ove sezone igrati na terenima Turske. Naša država se tako probila na četvrto mjesto po broju fudbalera u Superligi. Prvi je Brazil sa 29 igrača, druga i treća su Nigerija i Francuska sa po 14, a BiH i Senegal imaju po 13.

Pored Pjanića, dres aktuelnog prvaka nosi i mladi reprezentativac Ajdin Hasić.

Konyaspor je prava kolonija bh. igrača i za ovaj klub nastupaju Amir Hadžiahmetović, Ibrahim Šehić, Amar Rahmanović i Marin Aničić.

Najduži staž u Turskoj ima Edin Višća koji je od 2011. godine u Istanbul Basaksehiru.

Dres Goztepea nose dva bivša igrača iz Premijer lige BiH. Marko Mihojević koji je sa uspjehom nosio dres Sarajeva, te Čelikov Dženan Bureković.

Krilni reprezentativac BiH, Haris Hajradinović je član Kasimpase i jedan je od najboljih igrača ovog tima.

Deni Milošević je na ljeto iz Konye prešao u Antalyaspor i odigrao je sve tri dosadašnje utakmice. Ervin Zukanović je prošle sezone igrao sjajno za Karagumruk, a u ovoj je također igrao sve mečeve.

Mostarac Jasmin Šćuk član je Altaya, novajlije u turskoj Superligi.

Kada su u pitanju prva tri kola, Trabzon i Fener su prvi na tabeli sa po devet bodova, slijedi Bešiktaš sa sedam koliko ima i Konyaspor. Pomenuti Altay je sakupio šest bodova na tri utakmice, a Kasimpasa pet bodova. Karagumruk ima učinak od jedne pobjede, jednog remija i jednog poraza, baš kao i Antalyaspor. Goztepe ima dva boda, dok je Višćin Istanbul bez bodova.

Bh. fudbaleri u Turskoj:

Miralem Pjanić – Bešiktaš
Edin Višća – Istanbul Basaksehir
Haris Hajradinović – Kasimpasa
Amir Hadžiahmetović – Konyaspor
Deni Milošević – Antalyaspor
Marko Mihojević – Goztepe
Amar Rahmanović – Konyaspor
Ibrahim Šehić – Konyaspor
Ajdin Hasić – Bešiktaš
Ervin Zukanović – Karagumruk
Jasmin Šćuk – Altay
Dženan Bureković – Goztepe
Marin Aničić – Konyaspor

(Reprezentacija.ba)