Europsko prvenstvo koje se igra ove godine u 11 država stiglo je do svoje završnice, odnosno do susreta polufinala. U nastavku vam donosimo pregled polufinala s jednog od najboljih Eura, onog iz 2000. godine.

U polufinalu Eura 2000 sastale su se Italija – Nizozemska i Francuska – Portugal.

Italija – Nizozemska 0:0 (3:1 penali)

Obje reprezentacije su odigrale sjajno grupnu fazu i sakupile po devet bodova, a u mečevima 1/4 finala Nizozemci su savladali Jugoslaviju sa 6:1 dok su Talijani bili bolji od Rumunu sa 2:0.

Meč polufinala protekao je u dominaciji posjeda od strane Nizozemske koja je imala 70% loptu u svojim nogama, ali su se Talijani, koji su igrali od 34. minute s igračem manje, iskazali u defanzivi uz veliki borbenost.

Penali su odlučili putnika u finale. Za Italiju su pogađali Di Biagio, Pessoto i Totti. Maldinijev udarac odbranio je Van der Sar.

S druge strane u redovima Nizozemske s 11 metara pogodio je samo Kluivert, dok je udarce de Boera i Bosvelta odbranio Toldo.

https://www.youtube.com/watch?v=Xo02S58SE_8

Francuska – Portugal 2:1

Tadašnje finale prije finala odigrali su Francuska i Portugal. Na jednoj strani Zidane i Henry, a na drugoj Figo i Rui Costa pružili su sjajan meč.

Nuno Gomes je doveo Portugalce u vodstvo u 19. minuti. Poravnao je Henry u 51. minuti što je bio rezultat regularnih 90 minuta. Kada se činilo da će penali presuditi u 117. minuti dosuđen je penal za Francusku, a siguran sa 11 metara bio je Zidane i tako zlatnim golom odvodi Francuze u finale na megdan sa Italijom.

https://www.youtube.com/watch?v=BeHaPM91ZF4

(Reprezentacija.ba)