Švicarska je sinoć napravila iznenađenje na Europskom prvenstvu izbacivši Francusku u 1/8 finala, a fudbalska javnost složna je u vezi autora sjajnog rezultata, a to je Vladimir Petković, selektor Švicarske.

Petković je taktičkom postavkom i izmjenama sjajno predvodio Švicarce koji su najprije vodili, pa promašili penal za 2:0, potom gubili 3:1, ali su sjajnim mentalitetom stigli do 3:3 i na penale prošli u 1/4 finale EURO 2020.

Vladimir Petković rođen je 15. augusta 1963. godine u Sarajevu. Dijete je Radnika iz Hadžića, a svoj seniorski fudbal počeo je u redovima Sarajeva.

U BiH je još igrao za Rudar iz Prijedora, a u regionu za slovenski Koper. Uslijedio je odlazak u Švicarsku gdje je nosio dresove Chura, Siona, Bellinzone, Locarnoa i Buochsa.

Popularni Vlado član je šampionskog tima Sarajeva iz sezone 1984/1985.

Svoj trenerski put počinje u klubu u kojem je igrao, švicarskom Bellinzoneu. Radio je još u Luganu, Malcantoneu, Young Boysima, Samsunsporu, Sionu i Lazio, a reprezentaciju Švicarske preuzima 2014. godine.

Jedan je od trenera sa najdužim stažom na klupi reprezentacije.

Petković je sa Švicarcima prolazio grupne faze na Euru 2016. godine i na Svjetskom prvenstvu 2018. godine, a na Euru 2020 je zakazao meč 1/4 finala sa Španijom.

(Reprezentacija.ba)