Reprezentacija Češke jučer je napravila iznenađenje i u 1/8 finala EURO 2020 izbacila Nizozemsku pobjedom od 2:0, a UEFA je na svojoj stranici objavila sedam najvećih iznenađenja u historiji Europskih prvenstava.

1988. godina, grupna faza: Engleska – Irska 0:1

Irci su iznenadili favorizovanu Engleske golom Houghtona, a susret se igrao i Štutgartu. Ovo je bio prvi meč u grupi u kojoj se Englezi završili kao posljednji bez ijednog boda.

1992. godina, grupna faza: Švedska – Engleska 2:1

U odlučujućem meču za polufinale Europskog prvenstva 1992. godine Englezima je trebala pobjeda ili remi sa više od jednog postignutog gola. Engleska je bila favorit, povela je u 4. minuti golom Platta i činilo se da će igrati u polufinalu, ali Švedska se vraća u 51. minuti golom Erikssona. Pobjedu Švedima i pakovanje Englezima donosi Brolin u 82. minuti.

1992. godina, finale: Njemačka – Danska 0:2

Priča o osvajanju Eura 1992. godine je skoro svima poznata, Danci nisu izborili ni učešće na Europskom prvenstvu, ali zbog toga što je Jugoslaviju zadesio rat i isključeni su iz Eura, Danska je zamijenila našu bivšu državu i na kraju otišla do kraja i podigla pehar najboljeg u Europi. U finalu su se susreli sa super jakom Njemačkom i sa 2:0 slavili. Golove su postigli Jensen i Vilfort.

1996. godina, grupna faza: Češke – Italija 2:1

Italija koja je tada prije samo dvije godine na Svjetskom prvenstvu igrala finale ispala je u grupnoj fazi Eura 1996 koji se igrao u Engleskoj. Talijani su bili veliki favoriti protiv Češke koju su predvodili Poborsky i Nedved, te su na kraju slavili sa 2:1 i Italiju poslali kući. Za Čehe su golove postigli Nedved i Bejbl, a za Italiju Chiesa.

2004. godina, grupna faza: Latvija – Njemačka 0:0

Latvija je bila debitant na velikom takmičenju i sam plasman je bio veliko iznenađenje. Ipak, da ostanu u sjećanju ljubiteljima sporta pobrinuli su se u drugom kolu kada su odigrali 0:0 sa Njemačkom i tako ih udaljili od plasmana u 1/4 finale. Nijemci su u grupi završili kao treći i kiks protiv Latvije ih je koštao.

2004. godina, finale: Portugal – Grčka 0:1

Rehhagelova Grčka simbol je za borbenost i taktičku defanzivu. Čitav Euro su igrali isti sistem koji im je na kraju donio titulu prvaka Europe. U finalu su golom Charisteasa savladali domaćina i moćni Figov Portugal. Definitivno jedno od najvećih iznenađenja u historiji velikih takmičenja.

2016. godina, 1/8 finala: Engleska – Island 1:2

Englezi kao da su osuđeni da budu žrtve “iznenađenja prvenstava”. Island je igrao sjajno u grupnoj fazi i u 1/8 finala su odmjerili snage sa Engleskom. Rooney je u 4. minuti pogodio, a preokret Islandu i plasman u 1/4 finala donose Sigurdsson i Sighthorsson golovima iz 6. i 18. minute. U nastavku takmičenja Island je ispao od Francuske.

UEFA je ove mečeve izdvojila nakon što je Češka jučer iznenađujuće savladala Nizozemsku i izbacila je s Eura.

(Reprezentacija.ba)