Danas je na rasporedu 31. kolo Premijer lige BiH, a svih šest utakmica igra se u 17 sati.

Željezničar – Borac (17:00, Arena Sport)

Trenutno prvoplasirana ekipa prvenstva, banjalučki Borac stiže na Grbavicu gdje želi nastaviti svoj put prema tituli prvaka BiH.

U skoro svim dosadašnjim slučajevima ovo bi bio veoma težak ispit za Borac, ali s obzirom na partije Želje u ovoj polusezoni i da su skoro svi nosili bod ili sva tri iz Doline ćupova, čini se da Banjalučani imaju odlične šanse.

Borac je na krilima Vranješa u prošlom kolu savladao Zrinjski sa 2:1, iskoristio kiks Sarajeva i zasjeo na vrh tabele. S druge strane, Željo je otkinuo bod Veležu u Vrapčićima odigravši 2:2.

Zbog forme i značaja utakmice kladionice daju prednost Borcu. Kladionica Mozzart na dan utakmice daje kvotu 1.63 na pobjedu Borca. Ostale kvote sa ovog duela pogledajte ovdje.

U dva dosadašnja susreta ove sezone obje ekipe su po jednom slavile. Željo na Grbavici 2:1 i Borac u Banjaluci 4:3. Za Plave danas neće igrati suspendovani Juričić, a ekipu sa klupe ni na ovoj utakmici neće voditi Blaž Slišković. U redovima Borca neće biti od ranije povrijeđenog Ziljkića.

“U svakom slučaju, čeka nas jedna interesantna utakmica u koju ulazimo rasterećeni. Nemamo šta izgubiti, ali ni nešto previše dobiti. Sav pritisak je na Borcu, koji se bori za titulu i kojem je potrebna pobjeda. Mi ćemo učiniti sve da im pomrsimo te račune i da osvojimo prva tri boda u ovoj polusezoni. U Mostaru smo pokazali da možemo. Uz jedan optimalan odnos prema obavezama, prema igri povoljan rezultat neće izostati”, kazao je Bakir Šerbo, pomoćnik šefa struke.

“Predstoji nam utakmica protiv Željezničara na Grbavic’, Željo je Željo, ima tešku i turbulentnu sezonu, ali u pitanju je veliki klub i sve utakmice Želje i Borca su istinski derbiji i u Banjaluci i u Sarajevu. U ovom trenutku, imperativ je na našoj strani jer Željo nema šta da izgubi osim sportskog morala. Mi s druge strane, možemo da izgubimo iako smo primarni cilj, plasman u Evropu, već ostvarili. Sad smo tu gdje jesmo, tri kola prije kraja nam se otvorila mogućnost da dođemo do titule. Evo prvi put pričam o tome. Ekipa je apsolutno spremna, po meni ima sve šampionske obrise i ljudske i igračke, a ako nam bude suđeno, vjerujem da ćemo usrećiti prvo sebe, a onda i sve navijače Borca”, kazao je trener Borca, Marko Maksimović.

Mladost – Sarajevo (17:00, Moja TV)

Drugi pretendent za titulu prvaka, ekipa Sarajeva je u protekloj sedmici promijenila šefa struke. Sada već bivši Vinko Marinković dobio je otkaz, a Bordo tim će do kraja prvenstva voditi Dženan Uščuplić, dosadašnji trener juniora.

Navijači Sarajeva i rukovodstvo kluba se nadaju pozitivnom šoku nakon promjene trenera i posljednjeg remija protiv Slobode 0:0, te da se uz današnju pobjedu i uz eventualni kiks Borca vrate na vrh tabele.

Mladost koja ove sezone igra toplo-hladno im neće lako dopustiti da odnesu bodove iz Doboja kod Kaknja. Hiroš i društvo igraju odlično protiv sarajevskih ekipa i u slučaju današnjih bodova bi i matematički osigurali opstanak u Premijer ligi. Trenutno imaju četiri boda više od zone ispadanja.

Ovaj meč nam garantuje golove, barem prema posljednja dva susreta. Na početku sezone je bilo 2:2 u Kaknju, dok je na Koševu Sarajevo slavilo sa 5:1.

Sarajevo je prema kladionicama apsolutni favorit. Kladionica Mozzart na dan utakmice daje kvotu 1.38 na trijumf Sarajeva. Ostale kvote sa ovog meča pogledajte ovdje.

Mladost će biti lišena usluga iskusnog Dedića koji je u prošlom kolu protiv Olimpika (0:0) zaradio crveni karton, najboljeg strijelca Hadžića koji ima problema s povredom, te Halida Šabanovića koji je sakupio tri žuta kartona. U redovima Sarajeva neće biti Hebibovića.

“Tu sam kratko vrijeme što se tiče mene, imali smo dva dana pripreme. Sigurno je da će biti zahtjevna utakmica s obzirom da smo u nekakvoj situaciji nakon ove zadnje utakmice koju smo odigrali 0:0 gdje nismo bili konkretni u nekim stvarima i gdje nije bilo energije. Definitivno ćemo raditi na tim stvarima da utakmicu odigramo puno angažovanije i da ostvarimo dobar rezultat”, rekao je trener Sarajeva, Dženan Uščuplić.

Tuzla City – Velež (17:00, Moja TV)

Tuzla City se remijem u prošlom kolu sa Širokim Brijegom (0:0) oprostila od borbe za Europu, dok je s druge strane Velež u pomenutom remiju sa Željom (2:2) zadržao treću poziciju što je i konačni cilj ekipe Feđe Dudića.

Tako da danas možemo očekivati otvorenu utakmicu u kojoj će obje ekipe jurišati na pobjedu i zadovoljiti svoje navijače. U dva međusobna susreta u tekućoj sezoni zabilježen je remi u Mostaru 1:1 i pobjeda Rođenih u Tuzli 3:1.

Vrijedi pomenuti i Veležov fantastični niz od 16 utakmica bez poraza, ali već tri utakmice uzastopno Mostarci nisu ostvarili pobjedu.

Domaći su danas blagi favoriti. Kladionica Mozzart na dan utakmice daju kvotu 2.40 na pobjedu Tuzle City. Ostale kvote sa ovog duela pogledajte ovdje.

Ekipa Husrefa Musemića je kompletna za ovaj meč, a kod Veleža neće igrati Denis Zvonić zbog tri žuta kartona. Susret će se igrati u Banovićima zbog Slobodine utakmice na Tušnju.

Sloboda – Široki Brijeg (17:00)

Od dolaska Mladena Žižovića Sloboda je drugi tim, na posljednje četiri utakmice ubilježili su tri pobjede i jedan remi u prethodnom kolu kada su na Koševu zaustavili aktuelnog prvaka. S druge strane Široki Brijeg je u borbi za Europu, trenutno su četvrti su sa dva boda više od Zrinjskog što im garantuje plasman u Konferencijsku ligu.

Rasterećenost Tuzlaka je njihova prednost u današnjem meču, dok fudbaleri Tonija Karačića znaju da u slučaju poraza mogu lako izgubiti pomenutu poziciju, te je sasvim sigurno da ćemo na Tušnju gledati uzbudljivo nadmetanje rivala.

Interesantno da smo na dva posljednja susreta vidjeli dva ista rezultata, pobjede Slobode u Tuzli 3:0 i trijumf Širokog na Pecari 3:0.

Momčad Širokobriježana je oslabljena neigranjem suspendovanih Muse i Šabića, a za Slobodu neće igrati dva ponajbolja pojedinca, kapiten Amar Beganović i golman Golubović.

Zrinjski – Krupa (17:00, Arena Sport)

Mostarski Plemići ne odustaju od četvrtog mjesta i Europe. Nadaju se u kiks Širokog iz gore navedene utakmice te u svoju pobjedu danas protiv Krupe koja ipak ima svoju računicu i opravdana očekivanja za dobar rezultat. U posljednje vrijeme igraju dobro, a na posljednjem meču su savladali Radnik sa 1:0.

Krupa ima isto bodova kao i pretposljednji Olimpik i u slučaju današnjeg poraza bi definitivno pali na jedno od posljednja dva mjesta s obzirom na to da Radnik i Olimpik igraju međusobni susret.

Zrinjski i Krupa su u februaru ove godine igrali susret Pod Bijelim brijegom, domaći su u tvrdoj utakmici slavili sa 1:0 i trener Jakirović je prije današnje utakmice upozoravao da pred njegovom ekipom neće biti lak zadatak. Ali ako žele nastup u Konferencijskog ligi igra im samo pobjeda.

Krupa je u pomenutoj utakmici sa Radnikom za današnji meč izgubila najboljeg napadača Mandića koji je zaradio treći žuti karton. U redovima Zrinjskog neće biti Trebotića i Ljubića zbog istog razloga.

Radnik – Olimpik (17:00)

Jedna od najzanimljivih utakmica ovog kola igra se u Bijeljini gdje će Radnik i Olimpik ukrstiti koplja u borbi za opstanak. Radnik je posljednji sa 22 boda, a Vukovi mjesto iznad sa 25 bodova.

Olimpik je u kolu iza nas na Koševu remizirao sa Mladosti 0:0, a ekipa Slavke Petrovića je uspjela propustiti nekoliko nevjerovatnih prilika za pobjedu, te u redovima sarajevskog premijerligaša se nadaju da će im se fortuna sreće vratiti upravo danas protiv konkurenta za opstanak.

Radniku je danas posljedna šansa da ostane u društvu najboljih i za to im je potrebna isključivo pobjeda. Vlado Jagodić i njegovi fudbaleri priželjkuju da se ponovi prvi ovosezonski susret ova dva rivala kada je Radnik slavio sa 4:0. U posljednjem međusobnom meču je Olimpik slavio sa 1:0.

Bijeljinci ne mogu računati na Janjića zbog suspenzije, dok je Olimpik kompletan pred gostovanje u Semberiji.

Za kraj pogledajte stanje na tabeli tri kola prije kraja Premijer lige BiH.

(Reprezentacija.ba)