“Njihova agresivnost, intenzitet igre, zajedništvo su velika lekcija za nas.” poručio je Didier Deschamps nakon što je u novembru 2020. godine Finska pobijedila Francusku u Parizu sa 0:2.

Upravo kao i danas bez glavnog golmana Hradeckog, čak i bez Pukkija u prvih 11, Finci su pobijedili svjetske prvake predvođene Pogbom, Griezmannom, Kanteom, Varaneom, Giroudom… Ista ona Finska koja nam je održala fudbalsku lekciju prije dvije godine porazivši nas 2:0 bez našeg ispaljenog metka.

Za razliku od BiH, Finska je iskoristila proširenje broja učesnika Eura, pa seplasirala na EURO 2020 kao druga u grupi sa Italijom, BiH, Grčkom, Armenijom i Lihtenštajnom.

Ipak, ne treba zaboraviti ni da im je najveći šamar napravila upravo reprezentacija BiH porazom od 4:1 u Zenici na kraju kvalifikacija.

I brojke su na strani BiH.

Osim što je Finska sa 54. pozicijom za jedno mjesto bolje rangirana na FIFA listi od nas, te osim što Pukki u drugoj engleskoj ligi sa 22 gola u sezoni ima bolji učinak nego naši napadači, neke reference ukazuju da nam kladionice možda ipak sa pravom daju ulogu blagog favorita uoči večerašnje utakmice.

Naša ekipa vrijedi cca 100 miliona eura, dok Finska cca 30 miliona eura.

U Finskoj samo jedan igrač igra u prvim ligama u ligama petica, dok BiH ima sedam takvih igrača.

Možda ispadne da je naš adut u ovom meču i to što su Finci mislima već na EURO 2020 koje igraju ovo ljeto, te im početak kvalifikacija za SP 2022 ne znači toliko puno kao nama, kao i to što Finci baš ne znaju šta mogu očekivati od reprezentacije BiH pod novim selektorom koji debituje večeras.

Finska – BiH, večeras od 20,45 sati na NOVA BH! Sretno Zmajevi!

(Reprezentacija.ba)