Damiru Džumhuru u posljednje vrijeme, barem kada je tenis u pitanju, ne ide najbolje. Sarajlija je prije nekoliko dana doživio novi pad na ATP listi, a sada je na neslavan način okončao i kvalifikacije za turnir u Acapultu. Mediji su jučer bili preplavljeni natpisima kako je Džumhur diskvalifikovan i da je sucu čak i prijetio – smrću.

Sve to je teško palo našem najboljem teniseru koji je pojasnio šta se na koncu zapravo dogodilo na terenu koji je svojevoljno napustio poslije spornih odluka.

– Žao mi je zbog mojih najbližih, zbog moje porodice, što nisam pokazao da sam jači od nepravde i da mogu da nastavim meč. Da sam nekoga prijetio sam nekome prijetio da ću ga ubiti je velika laž. Žao mi je što moja porodica i ja moramo prolaziti kroz stvari koje nisu istinite”, javio se Damir Džumhur za Reprezentacija.ba portal i potom nastavio:

– Vrlo bitna stvar je da nisam diskvalifikovan sa meča. Ja sam samovoljno napustio teren jer u tom trenutku više nisam mogao podnijeti da se neko prema meni ponaša veoma loše na terenu, bezobrazno, da može raditi šta god poželi, a to se odnosi na sudiju na stolici koji je direktno utjecao na rezultat meča svojim lošim odlukama. Okidač svega toga je bila sporna lopta na 5:5 i 40:40, gdje on nije reagovao. Lopta je bila čisti aut i ja sam izgubio taj svoj servis-gem. Nakon toga na pauzi sam mu rekao da ću predočiti video svima i da imam pravo da ga tužim zbog toga što je direktno utjecao na poraz ili pobjedu drugog igrača. On je meni za to dao opomenu. Otkud mu pravo da daje opomenu za to što sam rekao da ću da ga tužim za greške koje je napravio?

Tu nije stao.

– Već sam tu bio veoma iznerviran i ne znam šta sam tu prokomentarisao, a sudija mi je rekao da je dosta. Rekao sam da nije dosta i da imam pravo pričati i da ću ja da kažem kad je dosta. Na to dobijam drugu opomenu i kazneni poen i ja nisam imao potrebu više da igram taj meč, da nastavim meč. Toliko je u mojoj glavi bilo sve nepravedno i nisam imao više nikakvu potrebu igrati dalje meč, nisam se mogao iskontrolisati i nastaviti igrati. Bio sam izuzetno nervozan zbog svega što se izdešavalo i svojevoljno sam napustio teren. Nisam diskvalifikovan kao što se prenijelo.

Još jednom je ponovio koliko su mu teško pali natpisi da će “ubiti sudiju”, a na kraju je kao sportista uputio i izvinjenje.

– Ne znam otkud pojedinim portalima to da sam rekao da ću nekoga ubiti. Kada se završio meč došao je supervizor na teren, rekao sam mu nekoliko puta da ne mogu vjerovati šta mi je glavni sudija uradio i da imam jednostavno potrebu da ga udarim poslije meča. Supervizor je rekao da to ne bi bila dobra ideja, da mogu sebi napraviti veliku štetu i ja sam rekao da me u tom trenutku ništa ne zanima jer sam bio veoma nervozan, ali sam se uspio smiriti i otići s terena. Nikome nisam prijetio da ću ga ubiti, postoji video svega toga. Izvinjavam se zbog ovakvog ponašanja. Jasno je da to nije sportski.

Džumhur na US Openu, Foto: ATP

O problemima sa kojima se u posljednje vrijeme susreće i padu na ATP listi sa Damirom smo razgovarali i prije samog meča. 

– Činjenica je da već neko vrijeme nemam napretka na rang listi. To je najviše zbog trenutnog stanja, odnosno bodovanja koje meni ne ide u korist, a to je da niko ne gubi bodove. Ovo je period u kojem lično do augusta imam nekih 50-ak bodova da branim. Upravo je izašla izašla informacija će se takav sistem bodovanja, gdje niko ne gubi bodove, zadržati do tog nekog perioda. Moj cilj je, naravno, da se što prije vratim u Top 100 jer mislim da pripadam tu i da je moja igra za to. Idem korak po korak. Sve će biti lakše kada se vrati normalno bodovanje i sve to iskristališe jer trenutno za ostvarenje tog cilja je potrebno, primjerice, 200 bodova više nego u normalnim okolnostima. Za takve stvari morat ću napraviti dobar rezultat.

Ni on sam, naravno, nije zadovoljan činjencom da je danas 126. teniser svijeta.

– Sigurno je da nisam zadovoljan s tim, ali treba imati na umu i to da sam od Australije, zbog raznoraznih stvari, odigrao samo jedan turnir. Mogao sam komotno da prekrižim i Australian Open jer nisam trenirao 20 dana, što zbog izolacije, zbog zbog žuljeva na ruci. Nakon povratka u Evropu sam imao i povredu skočnog zgloba, jedan turnir sam preskočio, jedan igrao, a nakon toga otkazao i učešće u Marseilleu kako bih imao više vremena da se pripremam. Sada poslije turnira Acapultu slijedi sedmica kvalifikacija u Miamiju i povratak u Evropu gdje ću igrati turnire na šljaci. Planiram, prije svega, nastupe na Challengeru i ATP-u u Marbelli, pa Beogradu… Nadam se da ću imati kontinuitet i da će me zaobići povrede. Sa konstantnošću će doći igra i pobjede. Ja sam u posljednjih pet mjeseci odigrao svega par mečeva i tako je jednostavno nemoguće napredovati.

Ko je najbolji teniser svijeta, Novak Đoković, Roger Federer ili Rafael Nadal, pitanje je oko kojeg naš teniser nema dilemu.

  – O njima trojici ne treba trošiti riječi, najveći su svih vremena i nevjerovatno je da su u istoj eri. Ipak, po meni Nole prednjači. To što je najviše sedmica proveo kao broj jedan u suštini najbolje govori ko je najbolji u historiji tenisa. Mislim da će prestići Federera i po broju Grand Slam titula i da trenutno ne postoji igrač koji može da postigne ni blizu što je on. I njemu će svakako najveća satisfakcija biti ukoliko prestigne Federera, ali, ponavljam, ovaj broj provedenih sedmica na prvom mjestu dovoljno govori ko je najbolji.

Smatra da nije čudo što je vrlo malo uspješnih tenisera iz BiH. 

– Stanje u bosanskohercegovačkom tenisu je izuzetno loše. Evidentno je da se neke promjene moraju donijeti, ali o tome govorim još otkako sam bio junior. Od tada do danas sve je skoro isto. Država definitivno ne vodi brigu o tome, dok Teniski savez BiH jednostavno ne može sam. Juniori moraju imati bolje uslove i veću podršku, prije svega finansijsku, jer teško možeš očekivati neki uspjeh ako ne igraš turnire. Kako da se probijaš kroz tenis onda? Potrebno je izdvojiti novac za brojne stvari, uključujući i trenere, jer bez pravog kadra teško ide. Naš najveći problem je taj što država ne podržava perspektivne sportiste. I onda se čudimo kada veliki talenti brzo nestanu ili se odluče takmičiti pod zastavom druge države. To je žalosno.

Nova djevojka Barbara Segetin, Foto: Instagram

U posljednje vrijeme mediji sve više pažnju poklanjaju njegovom privatnom životu, vezama sa atraktivnim djevojkama…

– Trudim se da privatni život držim isključivo za sebe, da sakrijem što više od očiju javnosti, ali nekada jednostavno ne ide. U medijima se pojavljuju priče koje nisu istinite, toliko je nagađanja… Na to ne mogu da utječem, niti želim, a trudim se i da me takve stvari ne dotiču. Moji najbliži znaju kako je i šta je. Mediji će se uvijek baviti tim stvarima. Volio bih, naravno, da je više u fokusu moja karijera jer ipak tenis je ono čime se bavim.

Džumhur nam je ispričao i jednu anegdotu vezanu za Rogera Federera. 

– Anegdota? Uh, toga ima baš mnogo. Ima jedna stvar koju nikada neću zaboraviti. Igrao sam protiv Federera 2016. godine na Roland Garrosu, to je za mene bilo ravno ispunjenju dječačkog sna, jer toliko puta sam prije toga gledao ga na TV-u i divio se onome što radi. I onda mjesec dana poslije toga izlazi žrijeb za Wimbledon i moj prvi protivnik je, pogađate, upravo Federer. Nije mi se to svidjelo, pomislio sam: ‘Pa, dosta je’, jer želio sam nekoga lakšeg na startu turnira. Ovako sam znao da će biti teško i da šanse za pobjedom gotovo i ne postoje. Mislim da smo igrali na centralnom terenu koji ima veliku tradiciju i koji obično pripadne prošlogodišnjem pobjedniku. Mene su prvog prozvali i sjećam se da sam dobio ogroman aplauz prisutnih, ali ko je zapravo Federer shvatio sam tek nakon što su njega prozvali. Neću da lažem, ali dobio je barem deset puta veći aplauz. Naježio sam se, samo od toga me bilo strah. Sjećam se da mi je prvih pet-šest minuta zagrijavanja sve bilo u magli. Nije bez razloga prozvan kraljem Wimbledona, rekao je na kraju Džumhur. 

Na kraju razgovora iskoristio je priliku i da se zahvalim svom dugogodišenjem sponzoru BH Telecomu, jednoj od, kako je naveo, rijetkih kompanija u BiH koja ulaže u sport i mlade sportiste.

(Reprezentacija.ba)