Mirko Hrgović (41) stigao je u Kinu gdje će raditi sa Slavenom Bilićem, saznaje Reprezentacija.ba.

Sa Bilićem će raditi u Beijing Guoanu koji je preuzeo nakon uspjeha u West Bromwich Albionu. Radiće uz Bilićeve stalne pomoćnike Deana Računicu i Danila Butorovića i kondicionog trenera Ivu Katušića.

Hrgović je kao pomoćnik do sada radio u Širokom Brijegu i Sheriffu gdje je asistirao Goranu Sabliću. Zajedno su “odradili” 95 utakmica.

Nedavno je za Reprezentacija.ba upravo govorio o trenerskom pozivu.

“Iako je prošlo nekoliko godina otkako sam završio karijeru, bez fudbala ne mogu. Evo, baš maloprije sam gledao utakmicu između Zrinjskog i Širokog Brijega, sada ću gledati malo Osijek… U tome sam maksimalno. Zato sam i ušao u trenerske vode. Prvo sam sa Goranom Sablićem radio u Širokom Brijegu s kojim smo osvojili nacionalni Kup, a potom smo prvenstvo osvojili sa moldavskim Sheriffom. Sviđa mi se taj posao, za sada dobro ide”, priča nam Hrgović koji je, priznaje, drugačije zamišljao posao trenera.

“Kad si fudbaler ne možeš ni zamisliti koliko je to složen i kompleksan posao. Nije ni približno isto. Dragi, ti kada si igrač misliš samo o sebi, kako ćeš odigrati dobru utakmicu, dok kao trener moraš misliti doslovno o svemu. Zbog toga je malo interesantnije i izazovnije.”.

Za BiH je od 2003. do 2009. godine igrao 29 utakmica uz tri pogotka. Nosio je između ostalog dres Sinja, Posušja, Hajduka, Širokog, japanskih Osake i JEF Uniteda, Dinama, Wolfsburga…

(Reprezentacija.ba)