Rukometna selekcija BiH se u utorak okupila na Ilidži i počela pripreme uoči kvalifikacionih utakmica za EURO 2022 protiv Estonije.

BiH 6.(Polva) i 10. januara (Bugojno) igra sa Estonijom, a naši reprezentativci Mirsad Terzić i Marko Panić nadaju se pobjedama u naredne dvije utakmice.

“Nadam se da ćemo svi utakmicu dočekati zadravi i da neće biti komplikacija što se tiče virusa. Malo je komplikovano doći do Estonije u ovom trenutku. Što se tiče kvaliteta, mislim da je na našoj strani. Bolji smo od Estonije, ali smo nekada imali problema da to pokažemo na terenu. Nadam se da ćemo ovaj put pristupiti ozbiljni. Najvažnije je da budemo zdravi i da uzmemo četiri boda koja će nam biti temelj za naredne utakmice”, riječi su Terzića.

Marko Panić ističe da naši reprezentativci dobro poznaju Estonce te da smo favoriti u ova dva duela.

“Estonija nam je dobro poznata i igrali smo protiv njih u dva prethodna ciklusa. Znamo da imaju Jaanimaua i Patraila, koji iznenađujuće nisu bili u sastavu protiv Austrije. Mi smo se tek okupili, a video još nismo gledali. Od 1. januara kreću ozbiljnije pripreme. Favoriti smo i mislim da ako Estoniju ne možemo dobiti dva puta, onda ne trebamo ni razmišljati o plasmanu na Europsko prvenstvo”, kaže Panić.

Na glavnom spisku selektora su Benjamin Burić (Flensburg), Admir Ahmetašević (Puente Genil), Alen Ovčina (Sloboda), Marin Vegar (Eurofarm Pelister), Vladimir Vranješ (Brest Meshkov), Gafar Hadžiomerović (Maccabi Rishon Le Zion), Nikola Prce (Besa Famgas), Mirsad Terzić (Wisla Plock), Dino Hamidović (Trimo Trebnje), Igor Mandić (Limoges), Ibrahim Haseljić (Gorenje Velenje), Marko Tarabochia (Metalurg), Josip Perić (Eurofarm Pelister), Marko Panić (Brest Meshkov), Dejan Malinović (Balatonfuredi), Mirko Herceg (Gyongyosi), Haso Ćosić (Maglaj) i Luka Perić (Borac).

Plasman na Europsko prvenstvo će izboriti dvije prvoplasirane selekcije iz svake grupe od osam grupa te četiri najbolje trećeplasirane.

EURO 2020 igraće se u Mađarskoj i Slovačkoj u januaru 2022. godine.

(Reprezentacija.ba)