Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine dobila je mnoge velike bitke za igrače. Miralem Pjanić, Sead Kolašinac, Zvjezdan Misimović, Asmir Begović, Izet Hajrović…, igrali su ili igraju za Zmajeve zahvaljujući njihovoj voji i ‘njuhu’ našeg Saveza. Ipak, svaka priča ima i drugu stranu medalje. Postoje i oni igrači koji su nam izmakli.

Najpoznatiji je primjer Zlatana Ibrahimovića, možemo da žalimo i za još mnoštvo njih, a pitanje je da li će na toj listi biti i Husein Balić čije se ime prije nekoliko dana našlo na popisu selektora austrijske reprezentacije Franca Fode.

Priču oko Balića najbolje opisuje izreka – Ko prvi, njegova djevojka. Pričalo se da fudbaler LASK-a ima želju da igra za zemlju svojih roditelja, čak je i pozirao sa šalom naše zemlje, ali brži i konkretniji bili su Austrijanci za čiju bi selekciju trebao debitovati već ovog mjeseca. Na taj način će i definitivno biti izgubljen za reprezentaciju BiH.

“Nisam morao razmišljati, ipak mi je samo Austrija poslala konkretan poziv i pokazala da računa na mene. Zato sam i prihvatio tu ponudu i čast mi je što ću igrati i za A reprezentaciju. Ranije sam već igrao za U21”, objasnio je Balić za portal Reprezentacija.ba, ne skrivajući da je pomalo i iznenađen.

“Iako sam u proteklom periodu igrao vrlo dobro, moram priznati da me je malo iznenadio poziv Fode, mislio sam da ću biti samo na širem spisku. Dat ću sve od sebe da opravdam povjerenje.”

Balićevi roditelji su iz mjesta Gata nedaleko od Bihaća. Interesovalo nas je kako su oni reagovali.

“Porodica je uvijek uz mene. Nije bilo miješanja onog tipa: ‘Igraj za Bosnu’, jednostavno sve oko karijere prepuštaju meni i pružaju mi podršku u svakom momentu.”

Iako će u budućnosti igrati za Austriju, kaže nam da je mnogo vezan za BiH.

“A vidite… Ne mogu zaboraviti i neću odakle su moji roditelji. Kada sam god slobodan trudim se da uvijek dođem u BiH i posjetim svoju porodicu, mada u posljednje vrijeme i nema se mnogo vremena za to, pogotovo otkako igram na profesionalnom nivou.”

Balićev put do reprezentacije nije bio nimalo lagan.

“Sreća je kad možeš hobi pretvoriti u posao. Danas ovo izgleda sve divno i krasno, no malo ljudi zna koliko je bilo prepreka na mom putu. Imao sam dvije teške povrede koljena zbog kojih sam pauzirao skoro tri godine, trebalo je vremena da sve to zaraste, ali ni u jednom momentu nisam pomišljao da odustanem. Znao sam da će se jednog dana rad i trud isplatiti. Osim što sam dobio poziv u reprezentaciju, danas igram i Evropsku ligu. O svemu tome nekad sam maštao.”

Impresioniralo je Balića takmičenje u Ligi prvaka, naročito utakmice protiv Manchester Uniteda.

“To je nivo više. Kad gledaš njihove akcije, to je sve perfektno. Od igrača me naročito impresionirao Bruno Fernandes. Baš je stroj, tehnički je maestralan, a ima i sjajan pregled igre. Izdvojio bih i Juana Matu, pa Lucasa Mouru iz Tottenhama. Bilo je veliko iskustvo igrati protiv takvih igrača koje sam do jučer gledao samo na TV-u.”

I za Balića kažu da ste među najbržim fudbalerima.

“Haha, tako pišu… Navodno sam igrajući za U21 reprezentaciju trčao brzinom od 39 km/h. Ne znam koliko je to tačno i pouzdano, ali u svakom slučaju brzina mi je jedna od prednosti.”

Sjajne igre bi mogle donijeti i transfer. Piše se već da Balića žele Southampton, Brentford, Celtic…

“I ja sam to pročitao u medijima. Treba sačekati i vidjeti koliko u svemu tome ima istine, odnosno koliko je konkretno. Ali, ne marim mnogo za tim. Fokusiram sam sad samo na reprezentaciju i svoj klub. Treba odraditi na terenu posao na pravi način, a ponuda će biti…”, poručio je Balić na samom kraju razgovora za Reprezentacija.ba portal.

(Reprezentacija.ba)