Dopis FS BiH kojim je obaviješten gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović da reprezentacija neće igrati u Zenici, izazvao je dosta reakcija u bh. javnosti.

Nakon dopisa saveza, oglasio se i zenički gradonačelnik, ali i mnogi bh. reprezentativci koji su bili dio Zmajeva tokom prethodne tri decenije.

– Smatram da politici nije mjesto u sportu. Tražim od N/FS BiH da dostavi, a mnogi su me članovi Izvršnog odbora i iz Republike Srpske zvali, odluku o ovom pisanju. Gospodine Džemidžiću ne možete vi odlučivati gdje će reprezentacija igrati, to treba da odluče igrači i selektor, a ne tamo neko piskaralo – odgovorio je gradonačelnik Zenice Faruk Kasumović na press konferenciji potpisniku dopisa generalnom sekretaru FS BiH Adnanu Džemidžiću.

Elvir Bolić, Zeničanin, dijete Čelika i jedan od najuspješnijih bh. fudbalera u njenoj historiji, smatra da je odluka smiješna i da nema logike da se zbog grupice ljudi donose ovakve odluke.

– Meni lično je ova odluka smiješna. Ne mogu da vjerujem da se odluke da li se negdje igra ili ne igra, donose na osnovu toga što publika skandira. Meni je to neozbiljno, ali me ne čudi takva reakcija Saveza – govori Bolić za Oslobođenje.

Dugogodišnji kapiten Zmajeva smtra da se sve može ponoviti i na drugim stadionima i pita se koje bi bilo rješenje.

– Dakle, prema ovome ako se i na sljedećem stadionu na kojem se bude igrala utakmica i ponovo se budu čule psovke, neće se ni tu igrati. Grupa navijača koja to radi, radit će bilo da se nalaze u Zenici, Sarajevu, Mostaru…

Kako sam kaže skandiranja i psovki je uvijek bilo.

– Jako je često bilo skandiranja i dok smo mi igrali. Ovo nje prvi put da se nešto slično tome dešava, ali neće biti ni posljednji put. Ne smiju se takve odluke tako jednostavno donositi, zaključio je Bolić.

Slična reakcija stiže i od zastupnice u Skupštini ZDK Sanje Renić.

– Ovdje nisu kažnjeni navijači, nego Zenica. S obzirom da je najradikalnija odluka donijeta u predizborno vrijeme, ne mog uda je tumačim kao zloupotrebu reprezentacije u političke svrhe – smatra Renić.

(Reprezentacija.ba)