Dušan Bajević će uskoro objaviti spisak pozvanih reprezentativaca za utakmice u oktobru, od kojih je najvažnija ona prva – polufinale baraža za EURO 2020 protiv Sjeverne Irske. Poslije toga ugostićemo Nizozemsku, a onda putujemo u Poljsku.

Malo više od dvije sedmice, tačnije 17 dana ostalo je do Sjeverne Irske, a čini se kako će Bajević imati solidan izbor pri sastavljanju selekcije za ove mečeve. Naravno, zbog COVID-19 pandemije, sve se može promijeniti u sekundi.

Golmani

Begović se ponovo nametnuo u Bornemouthu, a Šehić je očekivano odmah ugrabio jedinicu u Konyasporu. Burić je odavno neupitan u Hapoel Haifi.

Stoperi

U odbrani Zukanović ima odličan start sezone u Turskoj sa dva gola i asistencijom u dva meča. Bičakčić se ponovo nametnuo u prvih 11 Hoffenheima. Kolašinac je propustio prvo kolo Premiershipa, ali je u drugom igrao 90 minuta na stoperskoj poziciji za Arsenal.

Ne valja što Šunjić odlazi u Kinu što je do sada značilo kraj u reprezentativnoj karijeri, a posljednji me je propustio i Siniša Saničanin. Zbog povrede zadnje lože je u Ligi Šampiona prošle sedmice ranije izašao i Adnan Kovačević.

Bekovi

Na bekovskim pozicijama Ćivić je standardan u Ferencvarošu, Todorović u Hajduku, Cipetić u Širokom, a Kvržića je trener nakon gola za Kayseri “nagradio” sjednjem na klupi u narednom kolu.

Supertalenat Amar Dedić igra redovno na poziciji desnog i lijevog beka već dvije sezone u Austriji, kao i Sušić za Cluj, Nastić za BATE i Kadušić za Celje.

Vezni red

U veznom redu vratio se Miralem Pjanić koji je debitovao za Barcelonu odigravši nekih 20-ak minuta. Gojak je odmarao nakon Lige Šampiona, Hadžiahmetović je standaran u Konyasporu, Hajradinović u Kasimpasi, Cimirot u Standardu, Lončar u RIjeci, Krunić u Milanu dobija priliku sa klupe.

Od igrača sa spiska najveća briga je Muhamed Bešić koji je posljednju utakmicu za klub odigrao u januaru ove godine, kao i Anel Šabanadžović koji rijetko igra u AEK-u.

Krila

Među krilnim igračima u kontekstu forme suvišno je i spominjati Višću. Stevanović je i u ovoj sezoni standardan u Servetteu, a minutažu je dobio i Duljević koji je u Francuskoj za Nimes odigrao pola utakmice na poziciji napadača. Nažalost Luka Menalo nakon odlične sezone u Olimpiji, nema priliku da se ove sezone dokaže u Dinamu.

Moramo spomenuti supertalenta Ajdina Hasića koji je sa 18 godina ove sezone u prva dva kola bio starter u Bešiktašu na poziciji desnog krila.

Napadači

U napadu Džeko nije igrao zbog očekivanja transfera u Juventus, Koljić je zabio pet golova u Rumuniji, Hodžić igra za Fehervar… Od potencijalnih Turkeš je nakon 43 gola u drugoj ligi u dvije sezone sa golovima nastavio i u šampionatu Švicarske za Lozanu, a dobar početak u Belgiji napravio je i Smail Prevljak koji je u dva meča zabio dva gola za Eupen. Skauti hvale napadača Hamzu Ćatakovića koji je u Slovačkoj zabio dva gola u četiri meča, a koji je prošle sezone za Trenčin imao 12 golova i pet asistencija. Demirović nije dobio priliku u prvom kolu Bundeslige, a Đuriću još nije počela Serija B.

Snage dovoljne za ravnopravnu borbu u baražu

Kada sve saberemo – sigurno dovoljno da se možemo ravnopravno boriti sa protivnicima u baražu.

Podsjećamo, BiH u oktobru igra polufinale baraža za EURO 2020 protiv Sjeverne Irske u Zenici. Ako pobijedimo, u novembru ćemo za plasman na EURO 2020 igrati protiv boljeg iz duela Slovačka – Irska, ponovo u Zenici.

Uz to u oktobru i novembru Bajevićevi izabranici igraće i utakmice Lige Nacija, pa nas do kraja 2020. godine očekuje šest utakmica.

Utakmice BiH do kraja 2020. godine:

8. oktobar 2020. godine (polufinale baraža UEFA B Lige nacija): Bosna i Hercegovina – Sjeverna Irska

11. oktobar 2020. godine (treće kolo UEFA A Lige nacija): Bosna i Hercegovina – Holandija

14. oktobar 2020. godine (četvrto kolo UEFA A Lige nacija): Poljska – Bosna i Hercegovina

12. novembar 2020. godine (finale baraža UEFA B Lige nacija): Bosna i Hercegovina / Sjeverna Irska – Slovačka / Republika Irska,

15. novembar 2020. godine (peto kolo UEFA A Lige nacija): Holandija – Bosna i Hercegovina

18. novembar 2020. godine (šesto kolo UEFA A Lige nacija): Bosna i Hercegovina – Italija

(Reprezentacija.ba)