Iza nas je sedam kola Premijer lige BiH, a FK Željezničar sa utakmicom manje lider je na tabeli.

Jedan od najzaslužnijih za dobar plasman Želje je njihov Mustafa Mujezinović koji je sa pet golova prvi strijelac lige.

Čini se kako je korona kriza na neki način i pomogla pojedinim Željinim igračima koji se nisu nametnuli u ranijim sezonama, dok u ovoj sezoni bez publike i bez specifičnog pritiska igraju na puno višem nivou.

“Na Grbavici samo rijetki mogu proći. Talenat ti nije dovoljan jer je pritisak ogroman, dres Želje je nekada težak tonu. Moraš imati jaku glavu” pričao je nedavno Mirsad Bešlija.

Mujezinović igra baš onako zbog čega je prije par godina imao epitet “najboljeg igrača Veleža”, a vrlo sigurno na terenu ove sezone izgledaju i “Željina djeca” Hajdarević i Šehić.

Pritisak loših rezultata paralizovao Željine talente

Vjetar u leđa za samopouzdanje im daju i dobri rezultati kluba, čiji je izostanak preveliko breme u svakom meču za većinu igrača – pa od straha da ne pogriješe ne mogu pokazati ni ono što znaju.

Najbolje su to tokom crne serije Željezničara prije dvije godine u kojoj je klub uvezao čak pet poraza na svojoj koži osjetili Šabanadžović, Dacić, Osmanković, Benjamin Šehić, Eldar Šehić, Hajdarević koji u takvom ambijentu ni uz najveći talenat nisu mogli pokazati Bog zna šta.

Osim iz kamena cijedi vino

Za veliki napredak i stabilnost ekipe, pa i onih najmlađih igrača poput Sedada Subašića koji sve više dobija priliku, najzaslužniji je trener Amar Osim. Osim koji evidentno “iz kamena cijedi vino”, odnosno iz ne baš zavidne situacije u kojoj se klub nalazi i uz puno manji budžet nego konkurenti izvlači više od maksimuma.

Cilj je jasan – Željo za 100. rođendan želi titulu na Grbavici. Za sada se ovaj cilj čini realnim.

Dobri transferi, od kojih je posljednji transfer stopera Vedrana Vrhovca, ali i novac koji će Željo vrlo izgledno primiti od transfera Edina Džeke u Juventus, samo će dodatno pojačati šanse plavih.

(Reprezentacija.ba)