Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine u trećem kolu Europskog prvenstva ostvarila je prvu pobjedu na takmičenju.

Savladali smo Izrael rezultatom 86:84 nakon produžetka.

Iako smo loše otvorili meč sa katastrofalnom odbranom, boljom igrom u trećoj četvrtini, te ravnopravnim izdanjem sa protivnikom u posljednjoj četvrtini Zmajevi su uspjeli izboriti produžetke.

Prva četvrtina je završena u korist Izraela rezultatom 29:16, a poluvrijeme je završeno 45:35 u korist Izraela.

Početkom treće četvrtine Zmajevi ponovo prave niz grešaka i pomažu Izraelcima da stignu do 15 poena razlike. Nadu za preokret bh. košarkašima donio je Andrija Stipanović koji se “razbudio” sredinom treće četvrtine što se osjetilo i na rezultatu pa se prednost protivnika postepeno smanjivala.

U posljednju četvrtinu smo ušli sa rezultatom 60:60, te je meč do kraja bio neizvjestan ali je Izrael zbog prednosti od tri poena par sekundi prije kraja bio veoma blizu pobjedi.

Elmedin Kikanović je u posljednjoj sekundi regularnog dijela utakmice šutirao za tri poena i pogodio za egal 75:75, te se pristupilo igranju produžetka.

Produžeci su također donijeli mnogo neizvjesnosti. Izrael je otvorio produžetke serijom od 7:0, ali izabranici selektora Duška Ivanovića se vraćaju, te preokreću rezultat u svoju korist. Pet sekundi prije isteka produžetka rezultat je glasio 84:84 i onda naši reprezentativci prave sjajnu akciju, te Renfroe odličnim prodorom asistira za Kikanovića koji donosi prvu pobjedu BiH na Eurobasketu.

Najefikasniji igrač u redovima naše reprezentacije je bio Nemanja Gordić sa 22 poena, dok je Elmedin Kikanović ubacio 17 poena, a Andrija Stipanović imao 16 poena i 18 skokova.

Omri Casspi je u Izraelu ubacio 29 poena.

Sutra su naši Zmajevi slobodni, nastavljaju igrati u srijedu kad ih očekuje meč protiv reprezentacije Finske.

 

(Reprezentacija.ba)