Čini se da je došlo vrijeme da Bosna i Hercegovina po prvi put realno može imati klub koji će prezimiti u Europi, odnosno plasirati se u grupnu fazu europskih takmičenja.

FK Sarajevo prošle sezone nije se obrukao protiv velikog Celtica, a zatim je protiv Bate Borisova izgubio uz dojam da se uistinu moglo puno više i bolje, samo da je bilo malo više iskustva, malo manje povreda i malo naprednije taktičke pripreme ekipe.

Gledajući konkretno, FK Sarajevo na gotovo svim pozicijama ima iste ili još bolje igrače nego prošle sezone, oni igrači koji su ostali imaju puno više iskustva, a ekipa objektivno je taktički kvalitetnija nego u prošloj sezoni.

Sarajevo, istina, ne izgleda najlepršavije na početku sezone, ali dobro upućeni kažu kako se razlozi za nešto tromiji start sezone mogu tražiti u tome što je Vinko Marinović dobar dio treninga prepustio kondicionim segmentima.

Uz to klub je, po pitanju primanja igrača, finansijski vrlo moćan za naše, ali i regionalne prilike, pa sve daje jednu ukupnu sliku kako bordo momci ove sezone imaju kapacitet da naprave iskorak i prezime u Europi.

Sarajevu će u gostima, ali nekim igračima i kući, odgovarati što se igra bez publike i bez dodatnog pritiska, što je isto često znao biti opterećavajući faktor za ne previše iskusne igrače naših klubova kada se nađu u euroutakmicama.

U fudbalu se ništa ne može predvidjeti, ali ova ekipa, uz ovog trenera i ovako stabilan klub ima kvalitet i situaciju da se mogu naći u grupnoj fazi Europa Lige.

Za početak svoj put u Ligi Šampiona tražiće u srijedu navečer protiv šampiona Velsa Connah's Quayu, zatim protiv bjeloruskog Dynamo Bresta…

Je li vrijeme za iskorak bh. fudbala? Nadamo se da jeste!

(Reprezentacija.ba)