Selektor Dušan Bajević daleko je od sastavljanja prvih 11 koji će istrčati protiv Italije 4. septembra u Firenci, ali sigurno da već u glavi ima skicu prve postave BiH za naredne utakmice.

Osim Džeke i Pjanića koji su neizostavni u prvih 11 reprezentacije, za očekivati je kako će Bajević u vatru gurnuti i Amera Gojaka koji je pravu priliku u dresu reprezentacije dobio tek na kraju kvalifikacija za EURO 2020. Sjajno ju je iskoristio i sa četiri gola i tri asistencije u četiri meča pokazao da uz Džeku i Pjanića definitivno može biti igrač koji će svojim potezom odlučiti utakmicu.

Neupitan je i neumorni Višća koji je prošle sezone uz osvajanje titule pružio odličan fudbal kako u Turskoj, tako i u Europa Ligi.

Kao i svaki selektor do sada Bajević će se sigurno nadati da Muhamed Bešić dođe spreman na okupljanje, jer reprezentacija osim njega baš i nema klasičnog opstruktora protivničke igre. Bajevićevi pomoćnici već su najavili kako će Pjanić imati puno rasterećeniju ulogu jer će pored sebe imati igrača koji će umjesto njega razmišljati o defanzivnim zadacima.

S obzirom da je u posljednjem dijelu Serije A imao sasvim solidnu minutažu u Milanu, za prvih 11 u prvom planu sigurno mora biti i Rade Krunić.

U odbrani su najiskusniji stoperski tandem Ermin Bičakčić i Toni Šunjić. Na lijevom beku Kolašinac je kao fudbaler Arsenala sigurno prvi izbor, iako ne treba zaboraviti da je odbrana u prošle dvije godine sigurnije izgledala sa Ćivićem koji nije tako često jurišao u napad kao Kolašinac – što nekada zna biti veća šteta nego korist.

Na desnom beku Zoran Kvržić čini se kao prvi izbor jer igra u jačoj ligi nego konkurenti i u proteklim sezonama je imao puno bolji kontinuitet.

Na golu Bajević ima slatke muke između Šehića i Begovića, a gledajući na minutažu u klubu Šehić je vjerovatno trenutno u maloj prednosti.

Spisak igrača za utakmice protiv Italije i Poljske:

Golmani: Ibrahim Šehić (Konyaspor, Turska), Jasmin Burić (Hapoel Haifa, Izrael), Asmir Begović (AC Milan, Italija).

Odbrana: Toni Šunjić (Dynamo Moscow, Rusija), Siniša Saničanin (FK Vojvodina, Srbija), Ermin Bičakčić (TSG 1899 Hoffenheim, Njemačka), Besim Šerbečić (FK Sarajevo), Sead Kolašinac (Arsenal FC, Engleska), Eldar Ćivić (Ferencvarosi TC, Mađarska), Branimir Cipetić (NK Široki Brijeg), Darko Todorović (HNK Hajduk Split, Hrvatska), Zoran Kvržić (Kayserispor, Turska).

Vezni red: Miralem Pjanić (FC Barcelona, Španija), Gojko Cimirot (Standard Liege, Belgija), Rade Krunić (AC Milan, Italija), Stjepan Lončar (HNK Rijeka, Hrvatska), Muhamed Bešić (Everton FC, Engleska), Anel Šabanadžović (AEK, Grčka), Amer Gojak (GNK Dinamo Zagreb, Hrvatska), Deni Milošević (Konyaspor, Turska), Edin Višća (Istanbul Basaksehir FK, Turska), Miroslav Stevanović (Servette FC, Švajcarska), Haris Duljević (Nimes Olympique, Francuska), Haris Hajradinović (Kasimpasa, Turska),

Napad: Edin Džeko (AS Roma, Italija), Armin Hodžić (MOL Fehervar FC, Mađarska), Elvir Koljić (CS Universitatea Craiova, Rumunija).

Kalendar utakmica BiH od septembra do novembra 2020.

4. septembar 2020. godine (prvo kolo UEFA A Lige nacija): Italija-Bosna i Hercegovina

7. septembar 2020. godine (drugo kolo UEFA A lige nacija): Bosna i Hercegovina – Poljska

8. oktobar 2020. godine (polufinale baraža UEFA B Lige nacija): Bosna i Hercegovina – Sjeverna Irska

11. oktobar 2020. godine (treće kolo UEFA A Lige nacija): Bosna i Hercegovina – Holandija

14. oktobar 2020. godine (četvrto kolo UEFA A Lige nacija): Poljska – Bosna i Hercegovina

12. novembar 2020. godine (finale baraža UEFA B Lige nacija): Bosna i Hercegovina / Sjeverna Irska – Slovačka / Republika Irska,

15. novembar 2020. godine (peto kolo UEFA A Lige nacija): Holandija – Bosna i Hercegovina

18. novembar 2020. godine (šesto kolo UEFA A Lige nacija): Bosna i Hercegovina – Italija