Na današnji dan prije tačno šest godina (21. juni 2014. godine), reprezentacija Bosne i Hercegovine je u okviru drugog kola grupe F Svjetskog prvenstva u Brazilu izgubila od Nigerije sa 0:1. Prvo je nama poništen čist gol, a zatim je Nigerija zabila pogodak nakon faula nad Emirom Spahićem.

Taj susret ostat će vječno u sjećanju svih Bosanaca i Hercegovaca zbog nepravedno poništenog gola Edina Džeke iz 21. minute.

Misimović je tada sjajno pronašao Džeku, koji je pogodio za vodstvo našeg tima, međutim, glavni arbitar Peter O'Leary je na signalizaciju svog pomoćnika dosudio ofsajd i poništio gol.

Ponovljeni snimak je pokazao da je novozelandski sudija napravio veliku grešku, odnosno da Džeko nije bio u nedozvoljenoj poziciji.

O'Leary je godinu nakon toga priznao grešku.

“Bila je to očita greška. Asistent je digao zastavicu i dosudio sam ofsajd. Iako ja nisam taj koji je digao zastavicu, bio sam glavni sudija i odgovoran sam za to. Da sam bio u boljoj poziciji, vidio bih šta se dogodilo i ne bih dosudio ofsajd. Ali nisam bio u boljoj poziciji i nisam to učinio”, kazao je O'Leary.

Nigerija je u 29. minuti preko Odemwingiea stigla do gola i ispostaviće se osvojila tri boda te se plasirala u osminu finala. I taj gol Nigerije postignut je nakon faula nad Emirom Spahićem.

Zmajevi su tim porazom izgubili šanse za prolaz, a takmičenje su zahvaljujući pobjedi nad Iranom u posljednjem kolu završili kao trećeplasirani sa tri osvojena boda.

Da nismo pokradeni, ali i možda da smo imali drugačiji raspored na SP, naša reprezentacija mogla je otići puno dalje…

Safet Sušić je protiv Nigerije izveo sljedeći sastav: Begović, Spahić, Šunjić, Mujdža, Lulić, Medunjanin, Hajrović, Bešić, Misimović, Pjanić i Džeko.

Priliku u nastavku su dobili Ibišević, Salihović i Tino Sušić.

(Reprezentacija.ba)