Muamer Vugdalić (42) je bh. javnosti najpoznatiji kao slovenački reprezentativac i prvotimac FK Željezničar iz sezone 2007/08, ali i kao sin legendarnog Sabahudina Saše Vugdalića.

Vugdalić se godinama u SLoveniji uspješno bavi trenerskim poslom, donedavno je trenirao i Dravu, a za portal Reprezentacija.ba se javio iz Maribora i razgovarao o Želji, trenerskoj karijeri, reprezentacijama Slovenije i BiH, ali i svom ocu.

“Trenutno sam u Mariboru. Trener Drave sam bio od jula 2019. godine, a krajem februara su u klub došli talijanski vlasnici. Željeli su neke druge stvari na koje ja nisam pristao, pa smo prekinuli ugovor”, govori nam Muamer na početku.

Vugdalić je pred sami kraj igračke karijere jednu sezonu proveo u sarajevskom Željezničaru. Kaže da je imao želju da obuče dres Želje i zaigra na Grbavici te da se najčešće čuje sa bivšim saigračem Omerom Joldićem.

Muamer Vugdalić u dresu FK Željezničar

“Na period u Željezničaru gledam veoma pozitivno. Imao sam želju da pred kraj karijere obučem dres Želje i da zaigram na Grbavici. To mi se ostvarilo i ponosan sam na taj period. Znamo svi kako je tada bilo u Premijer ligi BiH, posebno je bilo teško pobjeđivati u gostima. Imali smo dobar tim, ali ostaje žal da nismo napravili neki bolji rezultat. Od svih igrača iz te generacije najviše sam u kontaktu sa Omerom Joldićem. On je izuzetno dobar trener i čovjek. Čuli smo se kada je Omer vodio Želju u juniorskoj Ligi šampiona.

Muamer Vugdalić i Steven Gerrard

Muamer je osam godina radio u omladinskim kategorijama Maribora, gdje je prošao sve, od šefa akademije pa do pomoćnika u seniorskom timu. Sa juniorima Maribora je igrao i grupnu fazu Lige šampiona. Imao je čast da njegovi izabranici odmjere snage sa Sevillom, Spartakom iz Moskve i Liverpoolom (sezona 2017. / 2018), koji je sa klupe predvodio legendarni Steven Gerrard.

“Radio sam u akademiji Maribora osam godina. Sve smo osvojili od kadetskog prvenstva pa do juniorskog Kupa. Igrali smo sa juniorskim timom grupnu fazu Lige šampiona i ostvarili jednu pobjedu. Bio je to odličan period i imali smo sjajnu, talentovanu ekipu. Najvažnije je da igrači iz akademije napreduju i dobiju šansu u prvom timu, a onda da naprave transfer. Ponosno mogu reći da sada vidim u prvoj ekipi Maribora i nekoliko igrača koje sam ja trenirao u juniorima. Dvojica, trojica su u prvom timu Maribora, dok su neki već u inostranstvu. I u mladoj selekciji Slovenije ima mnogo igrača koji su bili kod mene u omladinskim kategorijama Maribora. Bio sam i pomoćnik Krunoslavu Jurčiću, kada je on trenirao seniorski tim Maribora. Škola Maribora je vrhunska i tu se sve zna. Tadašnji direktor Zahovič nam je obezbijedio sve što smo poželili, odnosno da dođemo do željenih rezultata. Glavni cilj je formiranje igrača kroz akademiju kluba.”

Muamer Vugdalić u dresu selekcije Slovenije na Svjetskom prvenstvo 2002. godine

Vugdalić je 27 puta nosio dres selekcije Slovenije, bio član generacije koja je igrala 2002. godine na Svjetskom prvenstvu u Japanu i Južnoj Koreji, a zanimljivo da je imao pravo igrati za Hrvatsku (rođen u Rijeci), ali i Bosnu i Hercegovini (otac Sabahudin Saša Vugdalić rođen u Srebrenici). To što ima bosansko porijeklo nije mu otežalo put da bude u reprezentaciji Slovenije.

“Ja sam rođen u Rijeci. U Sloveniji sam bio od malih nogu, školovao se, prošao sam sve omladinske kategorije u reprezentaciji i zaigrao za prvi tim. Dobro su me prihvatili, to je moja zemlja i ponosno sam nosio dres Slovenije”, kaže Muamer za Reprezentacija.ba portal i otkriva da je bio prisutan na meču Grčka – BiH u Kalamati 1996. godine:

“Bio sam prisutan na meču u Kalamati između Grčke i Bosne i Hercegovine u okviru kvalifikacija za SP 1998. Tada sam imao razgovore sa Jusufom Pušinom, ali nije bilo konkretnog kontakta ili poziva da zaigram za BiH. Ja sam odabrao državu u kojoj sam živio, koja mi je mnogo dala i još jednom kažem da sam s ponosom nosio dres reprezentacije Slovenije.”

Njegov otac Sabahudin Saša Vugdalić je mnogo pomagao reprezentaciji BiH i Fudbalskom savezu u njegovom osnivanju, a kasnije je lobirao u FIFA i UEFA da se skine suspenzija našem savezu. Trenutno je sportski direktor Tuzla Cityja, a Muamer smatra da je malo cijenjen, s obzirom na to koliko je dao za BiH.

“Moj otac je odabrao svoj put. Moje mišljenje je da je premalo cijenjen, s obzirom na to koliko se trudi i koliko je dao za Bosnu i Hercegovinu. To mu i mnogo puta direktno kažem, ali ga podržavam u svemu. Nekada mu kažem i svoj stav te pričamo mnogo o tim stvarima”, konstatuje bivši reprezentativac Slovenije.

Vugdalića smo na kraju pitali da li bi jednog dana trenirao neki klub iz Premijer lige BiH.

“Naravno da bih radio u Bosni i Hercegovini. Ako bi došla neka ambiciozna ponuda, da se zna šta i kako, prihvatio bih sa zadovoljstvom. Vidjet ćemo kako će se trenutna situacija odvijati. U ovom trenutku nastojim da što više vremena provedem sa svojom porodicom”, zaključio je Muamer.

Muamer Vugdalić je rođen 25. augusta 1977. godine u Rijeci. Ukupno je 27 puta igrao za selekciju Slovenije, a bio je član generacije koja je 2002. igrala na Svjetskom prvenstvu u Japanu i Južnoj Koreji. U klupskoj karijeri nastupao je za Olimpiju, Maribor, Shakhtar Donetsk, Domžale, AEL, Niki Volou, Interblock, Željezničar te Belu Krajinu. Osam godina je bio u Mariboru i to kao glavni trener od U13 do U19 selekcije, pa sve do pomoćnika u prvom timu. Sa U17 timom Maribora je bio prvak Slovenije, dok je sa U19 osvojio Kup i igrao grupnu fazu Lige šampiona. Samostalno je trenirao Radomlje i Dravu.

(Reprezentacija.ba)