FIFA je na zvaničnoj stranici potvrdila da će ljetni prelazni rok za sezonu 2020. / 2021. biti biti pomjeren.

Ova odluka je donesena zbog toga što će većina europskih liga tekuću sezonu završiti u julu ili augustu zbog pandemije korona virusa.

“FIFA će biti fleksibilna i dozvoliće pomjeranje termina prelaznog roka kako bi on kao i obično bio obavljen između kraja tekuće i početka sljedeće sezone. Pokušaćemo da iskoordiniramo da prelazni rok bude obavljan istovremeno u više liga, ali ćemo to raditi oprezno kako ne bismo transferima narušavali regularnost takmičenja”, navodi se u saopštenju vezano za ljetni prelazni rok 2020. / 2021.

Također, potvrđeno je da će fudbaleri kojima ističe ugovor 30. juna ove godine moći igrati za klubove čiji su sada članovi do završetka tekuće sezone.

“Igrači kojima na kraju sezone ističu ugovori, što se do sada poklapalo sa 30. junom, moći će ta trenutne klubove da igraju do kraja tekuće sezone. Prijedog je takav da bi bile ispoštovane prvobitne namjere obje strane da se ugovor zaključuje na kraju jedne sezone. Isti princip će se primjeniti i na ugovore koji su dogovoreni tako da počnu sa početkom nove sezone. Početak važenja takvih ugovora odlaže se na stvarni početak sezone”, stoji u saopštenju FIFA-e.

(Reprezentacija.ba)