Edin Višća (30) danas u dresu Basaksehira hara Turskom gdje je stekao kultni status, a od 2009. do 2011. godine igrao za FK Željezničar gdje je i doživio pravu afirmaciju nakon dolaska iz banovićke Budućnosti.

Višća je za Želju u 48 utakmica zabio 11 golova, te pri tome osvojio dvije titule šampiona Bosne i Hercegovine i jednu osvajača Kupa BiH.

“Ma, Edin je fenomen. Svaka utakmica 90 minuta. Svaka sezona, double-double učinak, da se izrazim košarkaškim rječnikom. Golovi, asistencije. Sve je to za maksimalan respekt. Ljudi ga ovdje poštuju i kad završi karijeru bit će istinska legenda turskog fudbala. Kako se ponaša, koliko ulaže u sebe, kako trenira. Pravi je primjer mladim igračima. U fudbalu sve ima svoje zašto i svoje zato. A Višća je zaslužio to što mu se desilo protiv Sportinga. Da izjednači skor u 92. minutu i da zatrese mrežu u posljednjim sekundama drugog produžetka. Njemu je to bilo suđeno. Nikom drugom, samo Višći“, rekao je nedavno Višćin saigrač iz Basaksehira Danijel Aleksić.

Njegovih nastupa prisjetili su se na stranici “Željine ikone” koja je prava riznica najvećih zanimljivosti iz historije FK Željezničar.

Za reprezentaciju BiH u 50 utakmica zabio je 10 golova.

(Reprezentacija.ba)