Sarajevski Olimpik oformio je svoju eSports ekipu i u svoje redove doveo dva bh. reprezentativca Feđu Đedovića i Igora Zečevića koji će predstavljati klub sa Otoke u regionalnim ligama, a koji predstavljaju i BiH na eEURO 2020 gdje su prvi u grupi i imaju velike šanse za plasman na finalni turnir u London.

– Nas dvojica nastupamo za reprezentaciju BiH gdje smo nakon četiri utakmice prvi u grupi C ispred Švicarske, Sjeverne Makedonije, Kazahstana i Moldavije. Nadamo se da ćemo nakon revanš susreta za sedam dana potvrditi plasman na eEURO 2020 u Londonu. – poručio je Đedović koji je i kapiten Bosne i Hercegovine.

Kako je došlo do saradnje sa Olimpikom?

– Za Olimpik ćemo igrati ‘Relog ligu’ u organizaciji Arena Sporta i moram reći da je to za nas čast. Neki od susreta bit će direktno emitovani na televiziji. Saznat ćemo imena protivnika narednih dana. Sada znamo da su tu ekipe tuzlanske Slobode, koja je uz nas jedina iz BiH, Crvena zvezda, Nantes i dosta drugih ekipa. Bilo je govora da će biti još nekih klubova iz BiH, ali vjerovatno će igrati narednu sezonu, s obzirom na to da je ovo prva sezona. Što se tiče nas mislim da prve dvije igramo sa Zvezdom i Slobodom, ali ćemo konačan raspored dobiti na licu mjesta.

Kakva su očekivanja od nastupa na turniru?

– Nadamo se dobrom plasmanu i da se plasiramo u Top 6, gdje bismo izborili plasman u finalni krug, koji se igra u Beogradu. Mi ćemo uglavnom u naredne tri sedmice putovati i odigravati utakmice.

Po kojem se principu igraju utakmice?

– Mi donosimo prije utakmice kovertirano, ko će igrati prvu, a ko drugu utakmicu. Nakon što i suparnici to urade, određuju se parovi i pristupa se odiigravanju utakmica, te pored ove dvije utakmice igramo i u parovima. To praktično znači da u jednom takvom susretu možemo osvojiti devet bodova. Naravno, nakon završetka osvojeni bodovi se zbrajaju i formira se tabela.

Igor Zečević se složio sa svojim saigračem i rekao da očekuje da se napravi što bolji rezultat tokom takmičenja.

– Svakako da se slažem sa Feđom oko svega što je rekao. Na nama je sada da se predstavimo u što boljem svjetlu i napravimo što bolji rezultat, bio je kratak Plantifulbat 7, koji više voli da ‘govori’ na terenu.

Adis Alikadić, direktor kompanije Connect Now, u čijem sklopu se nalazi i Connect Arena, jedan je od tehničkih partnera cjelokupnog projekta. Alikadić je ujedno i jedan od osnivača Esports saveza Bosne i Hercegovine, a kako sam kaže ovo je odlična prilika za promociju esporta, ali i samih klubova i države uopšte.

– Feđa već dolazi i trenira kod nas, nadamo se da će nam se i Igor uskoro pridružiti. Esports kao takav je dosta rasprostranjen u BiH, ali nije bio toliko uvezan i na nama je da se potrudimo da sve to dodatno uvežemo, kako bi ova grana sporta dobila mjesto koje joj pripada. Mi ćemo se potruditi da napravimo dodatne napore, kako bismo sve zajedno digli na jedan viši nivo i dodatno ispromovisali.

Kako je došlo do saradnje sa FK Olimpik?

– Iz Olimpika su prepoznali našu ideju, viziju i potencijal i ja koristim ovu priliku da se zahvalim ljudima iz kluba sa Otoke. Bilo je razgovora i sa nekim drugim klubovima, ali je jedini Olimpik bio konkreatn i korektan i odmah smo se dogovorili. Nadamo se da će klubovi shvatiti kakav je potencijal ovog projekta i kolike su mogućnosti za promociju samih klubova, ali i svih ostalih propratnih segmenata.

Da li je ovo možda početak bh. lige u PES-u?

– Svakako da ćemo mi u narednom periodu raditi na promociji ovog projekta. Paralelno ćemo raditi na uvezivanju cijele esport scene u BiH, formiranju lige kako u PES-u, tako i u ostalim igrama. Siguran sam da u BiH ima kvalitetnih igrača, koji mogu da se bore za sami vrh i da se takmiče i predstavljaju kako svoje klubove, tako i državu BiH, rekao je Alikadić na kraju razgovora.

(Reprezentacija.ba)