Dugogodišnja reprezentativka Bosne i Hercegovine Amira Spahić se danas uoči utakmice „A“ tima sa Izraelom oprostila od dresa sa nacionalnim grbom, javlja zvanična stranica Fudbalskog saveza BiH.

Spahić je ponosna na svoju reprezentativnu karijeru:

„Velika je čast nositi dres sa grbom svoje države, ali i odgovornost. To je vrhunac karijere svakog sportiste. Ponosna sam što sam toliko godina imala priliku da nastupam za našu reprezentaciju. Bilo je tu mnogo stvari koje su bile od posebnog značaja za mene, a najljepši osjećaj u mojoj karijeri je bio kada sam od selektorice dobila kapitensku traku“, kaže popularna Mikica i nastavlja:

„Hvala selektorici i trenerici Samiri Hurem na svemu sto je uradila za mene, jer bez nje sigurno ne bih bila tu gdje jesam. Zahvalila bih se svojoj porodici na podršci kroz cijelu karijeru i Nogometnom/Fudbalskom savezu Bosne i Hercegovine na svemu što radi za ženski fudbal u našoj zemlji.“

Amira Spahić ima i poruku za mlade djevojke koje su zainteresovane za sport:

„Poručila bih svim djevojčicama bi da se bave bilo kojim sportom. Nije bitno koji je u pitanju, najvažnije je da im bude lijepo u onom čime se bave i da uživaju. Ja sam uživala u fudbalu i voljela bih da što više mladih ljudi bude uključeno u sport.“

Ženska BiH u Zenici pobijedila Izrael

Amiri su prije početka današnje utakmice prigodne poklone uručili izvršni direktor Sektora za sport NS/FS BiH Elmir Pilav i selektorica Samira Hurem.

Amira je rođena 8. juna 1983. u Travniku.

U ŽNK Travnik je počela igračku karijeru, a od 2003. godine nastupa za SFK 2000 Sarajevo sa kojim je osvojila po 16 titula u prvenstvu i Kupu Bosne i Hercegovine, te je nastupala u UEFA Ligi šampiona.

Za „A“ reprezentaciju Bosne i Hercegovine debitovala je 2004. u prijateljskom meču sa Hrvatskom koji je odigran u Koprivnici.

U svojoj 15-godišnjoj reprezentativnoj karijeri bila je jedno vrijeme i kapitenka naše ženske reprezentacije.

Uporedo sa igračkom karijerom, Amira je gradila i trenersku, te je danas trenerica u stručnom štabu ženske futsal reprezentacije Bosne i Hercegovine.

Nogometni/Fudbalski savez Bosne i Hercegovine se zahvaljuje Amiri za sve što je učinila kao reprezentativka BiH i za profesionalan odnos u dresu sa nacionalnim grbom, te joj želi sve najbolje u nastavku sportske karijere.

(Reprezentacija.ba)