Otkaz Husrefu Musemiću kao jedinom čovjeku koji je kao i trener i igrač osvojio šampionsku titulu sa FK Sarajevo napravio je pravi potres u odnosima navijača i uprave Kluba koja je do jučer imala veliku podršku bordo javnosti zbog odličnih sportskih rezultata, te zbog činjenice da je klub nakon godina i godina nestabilnosti zaplovio u mirnu finansijsku luku i tako prvi put od rata došao u situaciju da pravi dugoročne razvojne planove – situaciju kakvu objektivno nema nijedan drugi klub u BiH.

Odluka da se Husref Musemić otpusti kolo prije kraja polusezone kod navijača nije izazvala bijes toliko zbog toga što smatraju da je Musemić najidealnije rješenje za kormilo Sarajeva, nego više zbog toga jer je takav potez osvijestio bordo simpatizere kako u klubu koji je praktično u privatnom vlasništvu može doći do poteza koji i nisu baš po volji širih navijačkih masa.

No kako navijači nikada sami svojim aktivnostima nisu mogli donijeti napredak bilo kojeg bh. kluba, tješenje njihovog povrijeđenog ega neće donijeti nikakav napredak ni za FK Sarajevo, a ni vratiti Musemića na klupu. Zato Uprava FK Sarajevo sada mora nastaviti svoj plan i pod hitno mora naći trenera koji će morati popraviti niz problema koji su bili evidentni u ekipi i koje nije moglo sakriti čak ni prvo mjesto na tabeli. Trenera koji će iskoristiti sve uslove i igrački kadar koji ima i od FK Sarajevo napraviti najdominantiji bh. klub.

Popraviti komunikaciju sa igračima, vratiti ranije kondicione trenere, modernizirati taktiku…

Sarajevo je kao i prošle godine ponovo na vrhu tabele, ali prošle sezone su bordo igrači zabili 68 golova u 33 meča, a ove sezone do sada samo 28, što je čak manje za 11 golova od Željezničara. Željezničara koji prošle sezone uopšte nije bio ni konkurentan.

Kada se uzme u obzir igrački kadar, svi najbolji ofanzivci iz prošle sezone i dalje igraju u FK Sarajevo. Konkretno Ahmetović, Tatar, Velkoski i Rahmanović su prošle sezone zabili 46 golova, samo u prvom dijelu sezone 31 gol, a u ovoj polusezoni ukupno samo 17.

Ove brojke govore da u ekipi nešto očigledno nije štimalo, pa će novi trener sigurno morati prvenstveno poboljšati način direktne komunikacije prema svojim igračima, koja je do sada kako saznajemo stvarala priličnu antipatičnost između stručnog štaba i igrača.

Sarajevo je imalo mnogo povreda u protekloj polusezoni, pa novi trener sa upravom kluba također mora poraditi i na izboru što kvalitetnijeg tima za kondicionu pripremu, te nakon toga blisko sarađivati sa istim kako bi se preventivno djelovalo na povrede.

Navijači priželjkuju povratak eksperta za kondicionu pripremu i bivših Musemićevih pomoćnika Eldina Jeleškovića ili Emira Karahmeta koji su kao pomoćnici u prvom timu radili odličan posao u šampionskim godinama 2019. i 2008.

Prošle sezone pod palicom Jeleškovića Sarajevo je kondiciono bilo besprijekorno spremno, pa su trkom doslovno razbijali najveće rivale (primjeri su dva trijumfa nad Širokim od po 3:0, protiv Želje na Grbavici 3:0 te protiv Zrinjskog na svom terenu 4:2), a slično je bilo i desetak godina ranije kada je u stručnom štabu bio Karahmet i kada je šampionsko Sarajevo bilo dominantno u cijeloj ligi.

Novi trener Sarajeva će morati i modernizirati taktičke zamisli, jer aktuelni igrački kadar FK Sarajevo, koji je toliko dobar da ne zavisi ni od jednog pojedinca, ima kapacitet da pozicionom igrom dominira na terenu u sigurno više od 90% mečeva u Premijer ligi, što u tekućoj sezoni nije baš bio slučaj (izuzetak je susret protiv Širokog na svom terenu kada je Sarajevo bilo na svom nivou i slavilo rezultatom 3:0 te prvo poluvijeme u Mostaru protiv Veleža).

Navijači Sarajeva s pravom očekuju da Uprava sada dovede trenera koji će od njihovih ljubimaca napraviti ekipu koja igra stabilan, ali i lijep fudbal, koja se nadigrava i nameće svoj stil igre od prve do posljednje minute meča. Ukratko, Uprava tako mora naći trenera koji će taktikom izbjeći da ekipa izgleda potpuno izgubbljeno kao recimo u dva sarajevska derbija ove sezone, ali ako je moguće i da igraju koliko je moguće na sličnijem nivou i protiv BATE-a i protiv npr. Radnika iz Bijeljine.

Također, smiješno zvuči da je Sarajevo ove sezone u nekoliko susreta katastrofalno izvodilo aute (tako su i primili gol protiv Slobode u Tuzli, kada je bilo 1:1), a navijači gotovo na svakoj utakmici vide bar po jednom skraćeni korner iz kojeg bordo klub ni u jednoj situaciji nije profitirao. Iako u ekipi ima visoke Ahmetovića, Šerbečića, Lazića…, FK Sarajevo je iz tih famoznih skraćenih kornera praktično izgubilo posljednji derbi jer se iz takve situacije se upravo na posljednjem derbiju povrijedio Anel Hebibović (nakon toga je FK Sarajevo igralo sa igračem manje nekoliko minuta, uslijedio je slobodan udarac, koji je Štilić pretvorio u gol, a ostatak derbija svima je poznat). Podsjećamo, trener Musemić je baš to okarakterisao kao ključni trenutak za poraz, a sve takve situacije novi će trener morati korigovati već preko zimske pauze.

Zanimljivo da je Sarajevo ove sezone čak četiri puta prvo stizalo do vodstva (dva derbija protiv Želje, gostovanje Slobodi te gostovanje Radniku), ali je na kraju osvoilo samo dva boda.

Sada već bivši trener Musemić je prije nekoliko dana izjavio da niko u klubu ne zna zbog čega ekipa nakon vodstva ne pokuša da postigne još koji pogodak i samim tim olakša sebi posao, pa će Uprava FK Sarajevo upravo morati naći trenera koji će morati odgovoriti i na to pitanje.

Jedno je sigurno, pred novim trenerom FK Sarajevo je puno posla, iako preuzima kvalitetnu ekipu koja je lider BHT Premijer lige, a pred Upravom FK Sarajevo vrlo zahtjevan zadatak da pronađu trenera koji ovo sve može napraviti i od bordo tima stvoriti najdominantniju ekipu u BiH za šta ima sve preduslove.

Uprava FK Sarajevo vjerovatno ima dovoljno stručne ljude da procijene ko je najbolji trener za njihov tim, kao i dovoljno jaku menadžersku mrežu da takvog trenera nađu jer u suprotnom vjerovatno i ne bi tjerali Musemića. Da li je to istina, vidjećemo kako saznajemo već do nove godine kada bi FK Sarajevo definitivno morao imati novog šefa stručnog štaba.

Za to vrijeme igrači FK Sarajevo su na odmoru, gdje kako kažu prvo moraju odmoriti glavu od stresa i pritiska koji su im praktično nanijeli najviše njihovi klub i igrači dešavanjima van terena, a tek onda naporna polusezona.

Odmor sigurno treba i Husferu Musemiću koji sa svojim trofejnim CV-em ne bi trebao imati problema da nađe novi jak angažman. Zašto ne i kao jedan od selektora neke od reprezentacija BiH.

(Reprezentacija.ba)