BiH je završila kvalifikacije za EURO 2020 sa gol razlikom 20:17. U našoj grupi više je golova dala samo Italija (37:4), ali su od nas primili manje golova i Finci (16:10) i Grci (12:14). Bez obzira što smo dali više golova od ove dvije ekipe – našli smo se ispod njih na tabeli.

Gledajući na cijeli kontinent po broju postignutih golova ispred BiH je samo najvećih desetak europskih reprezentacija koje su sve naše svoje mjesto na EURO 2020, što govori kako je rezultat neuspjeha u kvalifikacijama bila loša igra odbrane.

Uz to da stabilizuje zadnju liniju kroz promjene igrača ili postavke, novi selektor će vjerovatno morati i vratiti ofanzivni pristup igri naše reprezentacije, jer u korist takve odluke govori iskustvo. Najbolje rezultate smo imali kada smo igrali napadački fudbal u mandatima Ćire Blaževića i Safeta Sušića.

Foto: Damir Hajdarbašić, Reprezentacija.ba

Ofanzivnom igrom i pritiskom na protivničke igrače olakšava se posao i našoj zadnjoj liniji, a ofanzivnijoj igri cijele ekipe pomoglo bi da se na stoperskoj poziciji napokon isproba Samir Memišević koji je izuzetno pokretljiv i uspješan kod iznošenja lopte, a koji već godinama igra dobro u Holandiji. Kod Prosinečkog je dobio priliku samo dva puta – i to na poziciji desnog beka.

Novi selektor mora naći način i kako da maksimalno iskoristi Seada Kolašinca koji je u posljednjim mečevima izgledao poprilično loše u formaciji 4-4-2. Sa stoperom Adnanom Kovačevićem koji je nekada igrao na poziciji zadnjeg veznog igrača imamo još jednog stopera sa odličnim kretanjem i tehnikom, pa bi reprezentacija možda mogla probati i formaciju 3-5-2.

Važno je i da se Ermin Bičakčić ponovo vratio u prvih 11 Hoffenheima, ali i da Toni Šunjić bude zdrav.

Na vrata reprezentacije ponovo kuca desni bek Mateo Sušić koji igra dobro za Cluj koji je prvi u Rumuniji i solidan u Europa Ligi. Ne treba predugo čekati da se u A reprezentaciju primakne i U21 BiH stoperski tandem Besim Šerbečić i Nihad Mujakić, posebno Šerbečić koji redovno i dobro igra za bh. šampiona FK Sarajevo.

Dakle, sa ovako efikasnim napadom, nađe li novi selektor do marta i baraža za EURO 2020 način da stabilizuje odbranu biće već na pola puta do uspjeha. Uspije li vratiti napadački stil igre i pobjednički mentalitet, BiH ponovo može postati respektabilna europska reprezentacija.

Edin Džeko, Amer Gojak i Miralem Pjanić
Foto: Damir Hajdarbašić, Reprezentacija.ba

Sa fantazistima Džekom, Gojakom i Pjanićem u ekipi BiH uvijek može dati gol, čak i u utakmicama kada smo podređeni ili kada ništa ne štima kako je to bilo u ovim kvalifikacijama protiv Grčke, Armenije i Italije.

Podsjećamo Izvršni odbor FS BiH će 12. decembra u Sarajevu govoriti o izboru novog selektora. Iako tvrde da tada neće objaviti ime nasljednika Roberta Prosinečkog, saznajemo kako će na tom sastanku biti neformalno dogovoreno ime novog selektora, koji će dužnost zvanično preuzeti do kraja decembra.

Glavni kandidat je trofejni trener i legenda bh. fudbala Duško Bajević.

BiH 26. marta protiv Sjeverne Irske igra polufinalni meč baraža za EURO 2020, a pobijedi li onda će četiri dana poslije također u Zenici odmjeriti snage sa boljim iz duela Slovačka – Irska.

(Reprezentacija.ba)