U nekoj europskoj zemlji Amer Gojak (22) bi vjerovatno već sa 18 godina igrao za A reprezentaciju svoje države, no u BiH je za svoju šansu morao čekati kiks svoje reprezentacije nakon čega se kao šok terapija morao mijenjati sastav.

BiH je u junu poražena u Finskoj, pa je usljed rokada u ekipi Gojak dočekao svoju šansu u Torinu nekoliko dana poslije kada je protiv velike Italije odigrao kao da mu je 50-ta utakmica za reprezentaciju. Pokazao je niz svojih bravura nimalo impresioniran velikim imenima i Juventusovim stadionom u čijim su ložama bili skauti svih velikih klubova.

Da je Gojak u kratkom periodu postao jedan od glavnih igrača BiH najbolje pokazuje da je u četiri utakmice reprezentacije u septembru i oktobru zabio čak četiri gola i dva puta asistirao. Napravio je on još jedan gol i asistenciju protiv Finske, ali mu nisu priznati, odnosno upisani.

Podsjećamo, Amer Gojak je prije deset dana na utakmici svog Dinama lakše povrijedio zglob zbog čega je van terena već deset dana i nije trenirao sa reprezentacijom prvog dana priprema, no evidentno je da ga je Prosinečki želio i povrijeđenog na okupljanju reprezentacije BiH.

Da i selektor shvata koliko “genije” vrijedi na terenu govori situacija u kojoj će ljekarski tim reprezentacije BiH učiniti sve kako bi ga osposobio da bude spreman za utakmice protiv Italije i Lihtenštajna. Bar za posljednji dio utakmice na kojem bi mogao donijeti prevagu.

Za BiH bi bilo jako korisno da bude na raspolaganju u petak i ponedjeljak, ali bez obzira na ove mečeve velika je stvar da naša reprezentacija ponovo ima jednog igrača koji obećava da bi mogao biti najveća klasa i noćna mora za protivnike kao što je to Edin Džeko.

(Reprezentacija.ba)