Robert Prosinečki će u četvrtak objaviti spisak pozvanih reprezentativaca za kvalifikacione utakmice protiv Italije i Lihtenštajna (15. i 18. novembar).

Za razliku od posljednjih utakmica Prosinečki će ponovo na raspolaganju imati Edina Džeku umjesto kojeg je posljednji put pozvao Dinu Hotića.

Na spisku iz septembra svoje mjesto su izgubili Deni Milošević, Irfan Hadžić i Darko Todorović, a “upali su” Mato Jajalo, Izet Hajrović i Armin Hodžić.

FIFA do baraža u martu ne nudi termine za prijateljske utakmice, pa će Prosinečki meč protiv Italije, ali posebno onaj protiv Lihtenštajna morati iskoristiti za uigravanje za baraž.

Hadžić i Todorović su ispali zbog male minutaže, a kako Deni Milošević igra standardno za Konyaspor opravdano se opet može nadati nastupu posebno što je u tekućim kvalifikacijama znao biti u prvih 11, a i pogađati mrežu protivnika… Na osnovu minutaže u klubovima, ali i deficitarnosti na poziciji svom pozivu se mogu nadati još Asmir Begović, Luka Menalo, Haris Hajradinović, Dario Đumić, Mateo Sušić i Besim Šerbečić.

Asmir Begović – devet utakmica u sezoni, Qarabag prvi u Azerbejdžanu, drugi u grupi Europa Lige,

Luka Menalo – 19 utakmica, osam golova i sedam asistencija u sezoni, Olimpija prva u Sloveniji

Besim Šerbečić – 19 utakmica, dva gola, FK Sarajevo prvo u BiH + dva nastupa za U21 BiH

Mateo Sušić – 12 utakmica, jedna asistencija, Cluj prvi u Rumuniji, drugi u grupi Europa Lige,

Dario Dumić – 12 utakmica, tri gola, Darmstadt 11. u drugoj njemačkoj ligi,

Deni Milošević, devet utakmica, jedan gol, jedna asistencija, Konyaspor 9. u Turskoj

Haris Hajradinović – devet utakmica, dva gola i dvije asistencije, Kasimpasa 11. u Turskoj

Spisak iz septembra 2019. za Finsku i Grčku:

– golmani: Ibrahim Šehić (Erzurumspor), Kenan Pirić (Maribor) i Jasmin Burić (Hapoel Haifa),

– odbrana: Sead Kolašinac (Arsenal), Toni Šunjić (Dinamo Moskva), Ermin Bičakčić (Hoffenheim), Ervin Zukanović (Al Ahli), Eldar Ćivić (Ferencvaroš), Marko Mihojević (Erzgebirge), Adnan Kovačević (Korona Kielce) i Zoran Kvržić (Rijeka),

– vezni red: Stjepan Lončar (Rijeka), Muhamed Bešić (Sheffield United), Gojko Cimirot (Standard Liege), Miralem Pjanić (Juventus), Elvis Sarić (Al Ahli), Rade Krunić (Milan), Amer Gojak (Dinamo Zagreb), Haris Duljević (Nimes Olympique) i Mato Jajalo (Udinese), Dino Hotić (NK Maribor), Izet Hajrović (Dinamo Zagreb) i Edin Višća (Bašakšehir),

– napad: Riad Bajić (Konyaspor) i Armin Hodžić (MOL Fehervar),

(Reprezentacija.ba)