Legenda FK Željezničar i nekadašnji selektor Bosne i Hercegovine Mišo Smajlović za sarajevsko Oslobođenje prokomentarisao je dešavanja u reprezentaciji.

Teško je bez Džeke

– Mislim da smo porazom u Armeniji zapečatili svoju sudbinu. Nakon što ovo doživiš, onda ne možeš realno očekivati da se plasiraš na Euro. Bilo bi čudo da smo uspjeli. Sad treba s nekom novom mlađom ekipom ponovo pronaći igru. U suštini nismo toliko loše igrali protiv Finske i Grčke. Danas nema slabih timova, svako svakog može pobijediti, veliki se muče protiv malih.

Dopalo mi se to što sam u ovoj ekipi vidio neko zajedništvo, trud, smatra Smajlović.

– Mislim da Edin Džeko mnogo nedostaje. Jednostavno, on pozitivno utiče na ekipu. Tu su Gojak, Kvržić koji je vraćen u tim, svi oni su solidni, ali je Džeko ta prevaga koja može prelomiti i zabiti gol, a i u defanzivi mnogo znači, rekao je Smajlović za Oslobođenje.

Ako ode Prosinečki, Marinović bi bio dobro rješenje
Foto: Ines Lučić, BIH.ba – Reprezentacija.ba

O potezu Prosinečkog da nedavno podnese ostavku, pa ipak odluči da ostane, navijači nisu imali baš pozitivno mišljenje. S obzirom na to da se i sam suočavao s problemima oko vođenja državnog tima, naš sagovornik razumije Žutog.

– Pritisci na selektora, pogotovo u našem slučaju, od publike, navijača, novinara… ogromni su i nije lako voditi reprezentaciju, vjerujte mi, a treba biti i realan kada je kvalitet ove ekipe u pitanju. Malo više pažnje treba obratiti na ove mlađe igrače koji tek dolaze i kod kojih je patriotizam možda i veći nego kod ovih starijih koji ovdje često dođu samo da se provedu i odmore.

– A što se Robijeve ostavke tiče, pa vidite, čovjek nekad dođe u situaciju da smatra da je sve do njega i da je on taj koji treba da se povuče. E sad, nije lako ni tražiti novog selektora. Zovete ih, oni se ne javljaju, i tako to ide, teško je to odraditi u kratkom roku. Ako mene pitate, i ako se desi da Prosinečki ipak ode, onda za njegovog nasljednika ne bi bio loš Vinko Marinović. Imao je uspjeha u Zrinjskom, Borcu… sad dobro vodi i U21 tim, kaže Smajlović.

Pratio je i mladi tim koji ga, kaže, nije razočarao i pored poraza 0:2 od Njemačke.

– Vidjelo se da su Nijemci fizički dominantniji, brži, što i ne čudi da tolika zemlja ima mnogo veći izbor jakih igrača u jakim klubovima od naše mnogo skromnije. Definitivno ima perspektive, imamo i dobrog selektora. Može se tu sastaviti jedna doba generacija, mišljenja je Mišo.

Male razlike

Smajlović je redovan gost na svojoj Grbavici, gdje prati klub u kojem se proslavio kao igrač. O timu plavih i igrama u aktuelnoj sezoni Premijer lige BiH, kaže:

– Pa nije to loše. Još malo treba raditi na igri ekipe, ali trka i htijenje postoje. Liga je takva da je razlika u kvaliteti ekipa jako mala, jedan ili dva dobra ili loša rezultata potpuno promijene stanje na tabeli i ekipu podignu ili je spuste za nekoliko mjesta. Pobijedimo Sarajevo 5:2, a u Banjoj Luci nakon toga primimo tri komada (3:0) i eto nas opet u padu. Tako isto i oni, izgube ubjedljivo na derbiju, a onda u narednom kolu nekog pobijede. Bit će zanimljivo do kraja ovo ispratiti, zaključio je Smajlović za Oslobođenje.

(Repreznetacija.ba)