Edin Džeko će zbog operacije jagodične kosti propustiti utakmice protiv Finske i Grčke. Dok Robert Prosinečki razmišlja kako najbolje riješiti njegov izostanak, prisjetili smo se važnih i teških utakmica koje smo slavili bez Edina Džeke u sastavu.

Džekin izostanak pružio je priliku za dokazivanje Milanu Đuriću koji je svaki put postizao golove, pa se nadamo kako će utakmice protiv Finske i Grčke roditi nekog novog junaka, nekog novog Milana Đurića.

BiH – Vels 2:0, Kipar – BiH 2:3, oktobar 2015.

Prije tačno četiri godine Zmajevi su spašavali kvalifikacije za Euro 2016. Trebali su nam dobri rezultati protiv Velsa kući i Kipra u gostima. Edin Džeko bio je povrijeđen, ali je došao na okupljanje. Tadašnji selektor Mehmed Baždarević mudro je stalno potencirao kako očekuje da će Džeko igrati protiv Velsa iako je znao da na kapitena neće moći računati – sve sa ciljem mobilizacije svoje ekipe, ali i demoralizacije Velsa kojem ta utakmica nije bila od velikog značaja.

U napadu je umjesto Džeke igrao Ibišević uz podršku krilnih napadača Lulića i Višće. Đurić je zamijenio Višću u 60. minuti. Igralo se na duge lopte, pa je prvo upravo Đurić zabio u 71. minuti za 1:0, a zatim Ibišević u 90. potvrdio pobjedu golom za 2:0.

Tri dana poslije savladali smo u sličnom sastavu Kipar sa 2:3 u gostima, a ponovo je Đurić ušao sa klupe i pogodio za pobjedu.

Kirin Kup: BiH – Danska 2:2, BiH – Japan 2:1, juni 2016.

Mehmed Baždarević poštedio je prve zvijezde reprezentacije dalekog puta u Japan na Kirin Kup, pa smo u Tokiju bili i bez Edina Džeke.

Za ishod smo imali situaciju u kojoj su rezervisti igrali uz izuzetno visoku motivaciju i zalaganje na terenu, te pobjedama protiv Danske i Japana osvojili turnir.

Milan Đurić je zabio četiri gola, a odlično mu je u napadu pomagao i Armin Hodžić.

Izrael – BiH 3:0, novembar 2014.

Kvalifikacije za Euro 2016 i selektorski mandat završili su za Safeta Sušića u Izraelu kada smo desetkovani poraženi sa 3:0. Nakon povrede Edina Džeke, legendarni Pape nije mogao računati ni na Vedada Ibiševića, a u reprezentaciji nije bilo ni Milana Đurića, pa je centarfora u Haifi glumio Izet Hajrović, a sa strana su mu pomagali Lulić i Kvržić. Pape je najavio da ide na remi, a završilo je neslavno.

(Reprezentacija.ba)