UEFA je i definitivno potvrdila da će novo klupsko takmičenje UEFA Liga konferencija početi od sezone 2021. / 2022.

Ovo će biti treće klupsko takmičenje po jačini, odmah iz Liga šampiona te Europa lige.

Za razliku od prethodnih sezona, BiH više neće imati predstavnike u kvalifikacijama za Europa ligu, osim ako to ne izbori prvak države kroz kvalifikacija za Ligu šampiona.

Tri kluba će predstavljati BiH u UEFA Ligi konferencija i to vicešampion, treećeplasirana ekipa iz lige te osvajaa Kupa (ili četvrtoplasirana momčad iz lige, ako šampion osvoji Kup.

Sva tri bh. predstavnika u novom takmičenju igrat će od prvog kola, dok će šampion naše države izboriti plasman u prvo kolo kvalifikacija za Ligu šampiona.

Ukoliko prvak BiH bude eliminisan u prvom kolu kvalifikacija za LŠ u sezoni 2021. / 2022, svoj europski put će nastaviti u drugom kolu UEFA Lige konferencija.

Ako bi naš šampion prošao prvo kolo kvalifikacija za LŠ, a onda ispao u drugom kolu kvalifikacija za LŠ, onda bi igrao u kvalifikacijama za Europa ligu.

Što se tiče novog takmičenja, u prvom kolu kvalifikacija za UEFA Ligu konferencija nastupit će 72 tima, u drugom 110 (90 u ruti nešampiona, 20 u ruti šampiona), u trećem 62 (52 u ruti nešampiona, 10 u ruti šampiona), a u play -offu 44 ekipe (34 u ruti nešampiona te 10 u ruti šampiona).

U grupnu fazu UEFA Lige konferencija plasirat će se 17 pobjednika mečeva rute nešampiona, 5 pobjednika susreta rute šampiona i 10 poraženih timova iz play -offa kvalifikacija za Europa ligu.

(Reprezentacija.ba)