Amar Osim, trener FK Željezničar, govorio je za čuveni Transfermarkt.

Osim je na početku razgovora istakao da Željezničar uvijek mora težiti ka tome da osvaja trofeje.

“Veliki klub kao što je Željezničar treba ciljati na trofeje. Lijepo je biti u samom vrhu, ali to ništa ne znači, jer ima još mnogo da se igra. Trebamo maksimalno iskoristiti potencijal koji imamo. Ekipa, navijači i naša tradicija moraju formirati jedinstvo i nadati se najboljem”, rekao je najtrofejniji trener FK Željezničar.

Osim je kazao da je Željezničar uvijek davao priliku talentovanim fudbalerima. Jedan od njih je i Edin Džeko, koji je debitovao za seniorski tim Želje upravo od aktuelnog šefa stručnog štaba Plavih sa Grbavice.

“Džeko je fenomen. Svoj prvi profesionalni susret je odigrao kdo mene. Svi smo znali da će on biti poseban. Takav fenomen se rodi jednom u 100 godina. Koliko god da investirate, teško je napraviti takvog igrača.”

Željo je trenutno prvoplasirani u Premijer ligi BiH, a Osim smatra da njegovi izabranici treba da teže dinamičnom fudbalu sa što bržim protokom lopte.

“Nije loše kada u timu imate mlade i iskusne igrače. Jedni drugima daju ono što im nedostaje. Trener se uvijek mora adaptirati kvalitetu fudbalera i njihovom karakteru. Mali broj klubova u svijetu su uspjeli spojiti trenera i momčad. Očekujem od mog tima da igra dinamično, protok lopte da bude brži i da se kreću što više bez lopte. Što se tiče Željezničara, ovo je moj klub i svi su znali da ću se jednog dana vratiti.”

(Reprezentacija.ba)