Haris Ovčina je u julu 2016. godine stigao u mostarski Velež i već treću sezonu nastupa za trenutno vodeću momčad Prve lige Federacije BiH. Ove sezone je odigrao 21 utakmicu u ligi, postigao šest pogodaka i osam puta asistirao. Statistički gledano, drugi je asistent i četvrti najbolji strijelac Mostaraca.

Razgovarao: Muhamed Lepirica, Reprezentacija.ba

Velež se četiri kola prije kraja Prve lige Federacije BiH nalazi na prvom mjestu 64 boda (ima bod više od drugog Olimpika), a Haris je na početku razgovora za portal Reprezentacija.ba govorio o svojim nastupima u tekućoj sezoni te glavnom cilju kluba.

“Zadovoljan sam svojim igrama ove sezone, ali naravno da uvijek može bolje. Svojim golovima i asistencijama sam dao značajan doprinos u dosadašnjem dijelu prvenstva. Glavni cilj smo postavili na početku sezone, a to je ulazak u Premijer ligu BiH. Nadam se da ćemo to na kraju i ostvariti”, kaže nam Haris.

Foto: FK Velež

Ekipu Veleža u narednom kolu očekuje možda i ključna utakmica protiv Bratstva u Gračanici. Dvadesetdvogodišnji krilni fudbaler očekuje težak susret, ali se nada osvajanju nova tri boda.

“Čeka nas teška utakmica u Gračanici protiv Bratstva. Ipak, mislim da ako mi budemo pravi, onda možemo osvojiti tri boda. Pozitivna stvar za nas je ta što je atmosfera na zaista zavidnom nivou. Upravo to nam daje još jedan razlog da pružimo svoj maksimum i ostvarimo pobjedu”, istakao je Ovčina i prokomentarisao fenomenalnu podršku koju imaju on i njegovi saigrači:

“Mislim da je svima jasno kakvu Velež ima podršku i koliko ljudi vole ovaj klub. Mi kada izađemo na teren i vidimo pune tribine naših navijača, uvijek dobijemo motiv više. Naravno, odmah je i nama lakše, jer nam oni “daju vjetar u leđa”. Sretan sam što igram za klub sa ovakvim navijačima i ovim putem im se zahvaljujem.”

Haris ima samo riječi hvale za trenera Ibru Rahimića. Kaže da je Rahimić maksimalno posvećen Veležu.

“Trener Ibro Rahimić je čovjek koji voli ovaj klub. On dnevno provede po 12 sati u svojoj kancelariji na stadionu i maksimalno je posvećen Veležu. Preferira mlađe igrače i mnogo nam je pomogao da pokažemo svoj puni potencijal. Ja sam mu lično zahvalan na tome.”

Ovčina je još kao junior nastupao za FK Željezničar. Igrao je u generaciji sa Gojakom (član zagrebačkog Dinama), Hadžiahmetovićem (fudbaler Konye), Palićem (prvotimac Krupe), Osmankovićem (igrač prvog tima Željezničara)…

“U Željezničaru sam imao zaista sjajne trenutke. Sa većinom bivših saigrača se redovno čujem. Trenutno sam u kontaktu sa Amirom Hadžiahmetovićem, Kerimom Palićem, Kemalom Osmankovićem, koji su mi kao braća. Naravno i sa ostatkom nekadašnjih kolega se čujem i često se viđamo”, riječi su talentovanog igrača, koji ugovor sa Veležom ima do 2022. godine.

Ovčina sa Gojakom, Palićem i Hadžiahmetovićem

(Reprezentacija.ba)