Danas je u prostorijama FK Sarajevo održana press konferencija, na kojoj je potvrđeno kako su vijetnamski biznismen Nguyen Hoai Nam i PVF (Vitenam Football Development and Investvent Fund) postali novi većinski vlasnik kluba.

Medijima su se obratili članovi Upravnog odbora Senad Bilić, Senad Jahić i Ema Bukovica, te generalna direktorica Sabrina Buljubašić, a saopšteno je kako je dosadašnji većinski vlasnik kluba Vincent Tan prodao 60% upravljačkih prava Nguyen Hoai Namu.

Realizacijom kupoprodaje Tan zadržava 30% upravljačkih prava, dok 60% pripada novim investitorima. Sa preostalih 10% raspolažu bh. investitori.

Foto: FK Sarajevo

Iz kluba su istakli kako će upravljačka struktura ostati ista, kao i način rada.

“Nam je tu od prošle godine i prati kompletan rad kluba i ova promjena neće biti velika, u suštini mi svi radimo kolektivno i dosta stvari radili smo zajedno sa Nadzornim organom, Upravnim odborom i menadžmentom. Mislim da neće biti značajne promjene u menadžmentu jer su jako zadovoljni i da se klub u posljednjih godinu dana dosta promijenio pozitivno, te da se to vidi na terenu i van terena”, rekla je Buljubašić.

Novi vlasnik neće biti direktno uključen u sportski segment, a o svim poslovima će biti obavješten od rukovodstva kluba.

“Na sportskom segmentu neće doći do promjena, ali je ovo korak naprijed da idemo još bolje i perspektivnije. Možemo vidjeti budućnost i prosperitet jer imaju dobre i kvalitetne igrače širom Evrope i svijeta i to moramo iskoristiti. Namova korporacija se bavi sportom u Vijetnamu i omladinskim pogonom. Imat ćemo mogućnost razmjene sa njihovom akademijom i što se tiče toga može biti samo bolje, imaju dobre poznavaoce i dobre konekcije sa klubovima u Evropi”, poručio je Jahić.

Foto: FK Sarajevo

PVF je profesionalna, savremena fudbalska akademija fokusirana na razvoj i ulaganja u fudbal koja sarađuje na globalnom nivou sa velikim fudbalskim imenima i klubovima.  Ujedno je najveća privatna korporacija u Vijetnamu.

Tehnički direktor PVF-a je svjetski poznato ime u svijetu fudbala Philippe Omar Troussier, bivši francuski fudbaler, a trenutno menadžer i trener. Tokom karijere vodio je timove poput reprezentacije Japana, Obale Slonovače, Nigerije, Južne Afrike i Burkine Faso. Jedan od savjetnika PVF-a je i bivši fudbaler Manchester Uniteda, a danas uspješni trener Ryan Joseph Giggs.

Fudbalski klub Sarajevo bit će integrisan u mrežu klubova koja će naknadno biti kreirana u cilju ostvarivanja dodatnih benefita, što se odnosi na razmjenu igrača i korištenje resursa kojima klub trenutno raspolaže djelimično ili nikako.

PVF posjeduje najbolji trening centar na području Azije. Akcenat je na razvoju i afirmaciji igrača i trenera.  U narednom periodu, FK Sarajevo će imati i prioritetniji pristup mladim igračima iz PVF akademije u odnosu na druge klubove koji nisu u vlasništvu PVF-a.

Foto: FK Sarajevo

Prethodnih šest godina Vincent Tan bio je vlasnik većinskih upravljačkih prava Fudbalskog kluba Sarajevo.  Ostvareni su brojna poboljšanja u vidu infrastrukture, poslovanja i mogućnosti za međunarodne saradnje.

Dolaskom PVF-a u upravljačke redove kluba, otvorene su dodatne mogućnosti rasta FK Sarajevo i osavremenjavanja načina poslovanja.

U narednim danima očekuje se radna posjeta vijetnamskog investitora Sarajevu. 

(BIH.ba – Reprezentacija.ba)