UEFA je jučer objavila kako će Fudbalski savez Bosne i Hercegovine pretrpjeti sankcije zbog nesportskog ponašanja naših navijača na utakmici BiH – Izrael.

Disciplinska komisija UEFA-e 16. jula će donijeti odluku o visini kazne za krovnu kuću bh. fudbala kojoj se na teret stavlja ponašanje bh. navijača koji su se prema UEFA-inom izvještaju ponašali rasistički, zviždali na protivničku himnu, te palili ili ubacivali u teren baklje i druge objekte.

“Juden Auf Wiedersehen”

Jedan od glavnih uzroka UEFA-ine prijave je skandiranje određenog dijela publike na Bilinom Polju na njemačkom jeziku “Jevreji, doviđenja!”,  što je asociralo na podršku stradanju jevreja tokom holokausta u drugog svjetskog rata od strane tadašnje nacističke njemačke.

Navodno, i navijači iz Izraela koji su se nalazili u VIP loži stadiona Bilino Polje su doživjeli manje neugodnosti.

NFSBIH preduzeo sve moguće mjere

Treba ponovo naglasiti, kako je Fudbalski savez Bosne i Hercegovine preduzeo sve mjere da se ova utakmica odigra u fer i sportskom ambijentu, kao i uz maksimalne sigurnosne uslove, te da u organizacijskom smislu krovnoj kući bh. fudbala idu najviše ocjene.

Upravo zato se u NFSBIH opravdanu nadaju kako će kazna biti finansijske prirode, te da Zmajevima neće biti oduzimani bodovi.

Jedno je jasno, ponašanje određenog dijela bh. navijača bacilo je mrlju na veliku pobjedu naših reprezentativaca na travnjaku Bilinog Polja.

(Reprezentacija.ba)