Osim finansijske (svaki učesnik lige B UEFA Lige nacija dobit će dva miliona KM), fudbalska selekcija BiH mogla bi imati još jednu korist od novog UEFA-inog takmičenja.

Ukoliko naša reprezentacija osvoji prvo mjesto u grupi 3 lige B (UEFA Lige nacija), sigurno će biti u drugom “šeširu” uoči izvlačenja kvalifikacionih grupa za EP 2020. godine.

Poznato je da je rang lista bila kriterij prilikom izvlačenja kvalifikacionih grupa za Euro, ali UEFA je sada promijenila kriterij.

Sve selekcije koje budu prvoplasirane i drugoplasirane u grupama lige A (po četiri selekcije) te dvije najbolje trećeplasirane, bit će u prvom “šeširu” pred žrijeb kvalifikacija (10 selekcija).

Dvije najslabije trećeplasirane reprezentacije iz lige A te pobjednici i drugoplasirani iz lige B (po četiri selekcije) naći će svoje mjesto u drugom “šeširu” (10 selekcija).

Treći “šešir” činit će četiri najslabije selekcije iz lige B (one koje osvoje treću poziciju), pobjednici grupa iz lige C (četiri selekcije), te dvije najbolje drugoplasirane u grupama iz lige C (10 selekcija).

U četvrtom šeširu bit će preostale dvije drugoplasirane reprezentacije u grupama lige C te trećeplasirane (četiri selekcije) i četvrtoplasirane (tri selekcije) u grupama iz lige C, ali i najbolja reprezentacija iz lige D (10 selekcija).

Peti šešr” sačinjavat će tri pobjednika grupa lige D, drugoplasirane (četiri selekcije) i tri najbolje trećeplasirane u grupama iz lige D (10 selekcija).

U posljednjem šestom  “šeširu” bit će najslabija trećeplasirana selekcija iz lige D te četiri posljednjeplasirane iz lige D (pet selekcija).

Žrijeb kvalifikacionih grupa za EP na programu je 2. decembra 2018. godine u Dablinu.

Kvalifikacije će se igrati od marta do novembra 2019. godine (plasman na EP izborit će dvije prvoplasirane reprezentacije iz svake grupe).

(BIH.ba)