Večeras su na programu dva susreta četvrtfinala Lige šampiona, a u jednom od njih na Allianz stadionu u Torinu sastat će se stari rivali Juventus i Real Madrid.

Igrali već 14 puta, bilans izjednačen

Večerašnji okršaj bit će njihov 15. u ovom takmičenju.

Prvi put sastali su se u četvrtfinalu sezone 1995/96, kada je Juventus prošao dalje s ukupnih 2:1 (0:1, 2:0).

Potom su snage odmjerili u onom čuvenom finalu iz sezone 1997/98, kada je Real na Amsterdam Areni slavio s 0:1 golom Predraga Mijatovića.

Njihov naredni duel datira iz polufinala sezone 2002/03, a tada je uspješniji bio Juventus, koji je prvu utakmicu izgubio s 1:2, a potom pred domaćim navijačima slavio s 3:1.

Isti rasplet situacije desio se u osmini finala sezone 2004/05, kada je Juventus prošao dalje nakon produžetaka (0:1, 2:0).

Žrijeb je htio da se sastanu i u grupnoj fazi sezone 2008/09, a i tu je Juventus bio bolji, dobivši obje utakmice, prvu kući s 2:1, a potom na gostujućem terenu s 0:2.

Sreli su se ponovo u grupnoj fazi, ali za sezonu 2013/14. Tada je Real slavio pred domaćim navijačima s 2:1, dok je na strani odigrao 2:2.

Polufinale sezone 2014/15 pripalo je Juventusu, koji je eliminisao tim iz Madrida ukupnim rezultatom 3:2 (2:1, 1:1).

Posljednji put odmjerili su snage u finalu sezone 2016/17, odigranom na Millennium stadionu u Cardiffu, koje je Real dobio s ubjedljivih 4:1.

Ukupan bilans je izjednačen. I jedni i drugi su ostvarili po šest pobjeda, dok su dva duela završila neriješeno.

Allegri i Zidane najavljuju potpuno drugačiji meč od onog u Cardiffu

Na press konferenciji povodom večerašnje utakmice, trener Juventusa Massimilano Allegri je izjavio kako je najbitnije da njegovi igrači ostanu fokusirani.

“Real ima nevjerovatnu tehniku i preciznost, tačnost i brzinu, tako da moramo biti dobri u odbrani. Trebat ćemo i podršku naših navijača, koji nam mogu mnogo pomoći. Šta god da se desi, sutra je gala večer i svako mora biti ponosan što je njegov tim u posljednje četiri godine igrao dva finala”, rekao je Allegri i nastavio:

“Susret u Cardiffu je bila veoma važna lekcija za nas. S psihološke tačke gledišta, tim je svakako napravio veliki napredak. Igrači Reala su uvijek vrlo koncentrisani, koriste slabosti i ostaju opušteni u ovim vrstama utakmica. Moramo biti veoma fokusirani, što nismo bili u Cardiffu kod rezultata 2:1. Nismo bili oprezni kao što smo trebali biti”.

Baš kao Allegri i trener Real Madrida Zinedine Zidane nahvalio je protivnika, čiji je član bio od 1996. do 2001. godine.

“Ove dvije momčadi dijele isti DNK. Uvijek se bore i uvijek žele pobijediti. To je nešto što sam naučio dok sam bio u Juventusu. Skroz je drugačija situacija u odnosu na prošli meč i timovi su potpuno različiti. Sutrašnji meč neće imati veze s onim”, kazao je Zidane, koji je pozvao na opreznost.

“Juventus je uvijek bio vrlo snažan i ide im vrlo dobro. Ono što su uradili ove godine to pokazuje. Vjerujem da je Juventus kompletan tim i moramo biti vrlo oprezni u svemu što budemo radili. U napadu, sredini i i odbrani”.

Allegri je protiv Reala igrao pet puta i ostvario je jednu pobjedu, dva remija i dva poraza.

Protiv Zidanea se pak sastao samo jednom i to u prošlogodišnjem finalu, koje je izgubio.

Zidaneu je s druge strane kao treneru prošlogodišnji duel bio jedini protiv Juventusa.

Suspenzije Pjanića i Benatije

Veliki hendikep za momčad Massimiliana Allegrija bit će neigranje bh. reprezentativnog veznjaka Miralema Pjanića (28), koji će propustiti prvi duel ove dvije ekipe zbog suspenzije.

Unatoč tome što neće igrati, Pjanić je prisustvovao posljednjem treningu, baš kao i Mehdi Benatia, koji je također suspendovan.

Juventus neće moći računati ni na povrijeđenog Federica Bernardeschija.

Real pak u Torino dolazi u punom sastavu i ponijet će ulogu favorita.

Juve izbacio Tottenham, Real lakše od očekivanog PSG

Juventus je u osmini finala bio bolji od Tottenhama, s kojim je kući odigrao 2:2, a potom na strani slavio s 1:2.

Real je lakše od očekivanog izbacio PSG. U Madridu je bilo 3:1, a u Parizu 1:2 za kraljevski klub.

Ronaldova nevjerovatna forma

Statistički podatak koji će ići u korist Juventusu je da je bez poraza na posljednjih 25 takmičarskih mečeva, na kojima je zabilježio 21 pobjedu i četiri remija.

Juventus je također neporažen u sedam domaćih mečeva protiv Reala, zabilježivši šest pobjeda i poraz.

Ono što će biti poseban izazov domaćinu je zaustaviti Cristiana Ronalda, koji je zabio 17 golova na osam posljednjih mečeva svog tima.

Znatna razlika u vrijednosti

Vrijednost Juventusa prema Transfermarktu iznosi 616.30 miliona eura, dok je Realova 962.50 miliona eura.

Kod Juventusa najviše vrijedi Paulo Dybala – 100 miliona eura, a kod Reala je to Cristiano Ronaldo – 120 miliona eura.

(BIH.ba)