Kodro ispao, još četiri bh. reprezentativca blizu da dožive istu sudbinu

Nogometna sezona u većini evropskih zemalja bliži se kraju, negdje je već i završena, a veći broj bh. reprezentativaca sa svojim klubovima ima priliku okončati je na najbolji mogući način – osvajanjem trofeja.

Ibrahim Šehić (28) s Qarabagom već je uspio osvojiti naslove prvaka i kupa u Azerbejdžanu, a najbliži da ponove, pa čak i nadmaše njegov uspjeh su Miralem Pjanić (27) i Haris Duljević (23).

Pjanić je s Juventusom u igri na sva tri fronta. Titulu prvaka je praktički već osvojio, jer četiri kola prije kraja njegov tim ima velikih devet bodova prednosti u odnosu na Romu.

Za trofej Kupa Italije igrat će protiv Lazija, a vrlo blizu je i plasmanu u finale Lige šampiona, gdje nakon prvog polufinalnog meča ima dva gola prednosti nad Monacom.

Duljevića i Sarajevo očekuje dramatičan kraj sezone u bh. prvenstvu, gdje trenutno drže prvo mjesto s istim brojem bodova kao i drugoplasirani Željezničar, koji ima utakmicu manje.

Osim titule prvaka, Sarajevo će se u dvomeču s Širokom Brijegom boriti i za trofej kupa.

U igri za titulu su također Miroslav Stevanović (27) s Željezničarom i Kenan Pirić (22) s Zrinjskim, koje na tabeli dijeli jedan bod.

Pred naslovom prvaka je i Asmir Begović (29) s Chelseajem, koji dva kola prije kraja ima četiri boda prednosti nad Tottenhamom uz utakmicu manje.

Šanse da se dokopa titule ima i Edin Višća (27), čiji Basaksehir četiri kola prije kraja kaska jedan bod za Besiktasom, koji ima utakmicu manje.

Višća je također u igri i u kupu, gdje njegov tim igra u polufinalu s Fenerbahceom (prvi meč završen 2:2).

Tituli se nadaju i nogometaši Dinama Armin Hodžić (22) i Amer Gojak (20), čiji tim četiri kola prije kraja za vodećom Rijekom zaostaju pet bodova, ali imaju i utakmicu više.

Senad Lulić (31), Riad Bajić (22), Gojko Cimirot (24) i Ognjen Vranješ (27) šansu za osvajanje trofeja tražit će preko kupa.

Kao što smo već istakli, Lulićev Lazio u finalu igra s Juventusom, dok je pred Bajićem i Konyasporom drugi polufinalni meč s Kasimpasom (prvi izgubili 2:3).

PAOK i AEK naših reprezentativaca Cimirota i Vranješa imaju međusobni okršaj u finalu, koje je na programu već danas.

Nije pak sve tako sjajno za naše reprezentativce. Nekolicina njih se bori za opstanak, a jedan je već napustio takmičenje.

Riječ je Kenanu Kodri (23) i njegovoj Osasuni, koja ća se naredne sezone takmičiti u drugoj španskoj ligi.

Društvo najboljih će po svemu sudeći napustiti i Palermo naših Tonija Šunjića (28) i Mate Jajala (28), jer četiri kola prije kraja u Italiji zaostaje velikih deset bodova za Empolijem.

Isti slučaj je i s Mariom Vrančićem i njegovim Darmstadtom, koji poslije 32 odigrana kola ima devet bodova manje od mjesta koje garantuje opstanak.

Za život će do posljednjeg kola strahovati i Dario Đumić (24), čiji je NEC trenutno dva boda udaljen od sigurne zone i najvjerovatnije će razigravati za opstanak u holandskoj ligi.

(Reprezentacija.ba)