Cimirot igra odličnu sezonu u dresu momčadi iz Soluna

Otkako je došao u PAOK iz Sarajeva u augustu 2015. godine, bh. reprezentativni veznjak Gojko Cimirot (24) opravdao je status pojačanja i potvrdio da se radi o velikom igračkom potencijalu.

Piše: Admir Vatreš

Momčad iz Soluna je za njegove usluge tada platila 1.3 miliona eura (rekordni transfer Premijer lige BiH), a nakon nepune dvije sezone na Toumba stadionu, može se konstatovati kako se Cimirot i više nego isplatio čelnicima ovog grčkog kluba.

Lider po broju pasova

Iako je zbog povrede aduktora, a potom i lista, propustio veći dio svoje premijerne sezone, Cimirotu je 25 nastupa bilo i više nego dovoljno da pokaže svoju vrijednost.

Zabilježio je pet asistencija i jedan, ali vrijedan pogodak (protiv Panathinaikosa), koji je od navijača PAOK-a proglašen golom sezone.

Ove takmičarske godine zdravlje ga je poslužilo, nije imao problema s povredama i jedan je od najstandardnijih igrača svoje momčadi, koja poslije 29 odigranih kola zauzima visoko drugo mjesto u Superligi.

Odigrao je ukupno 41 utakmicu (na 38 bio starter), a po broju upisanih minuta (3541) četvrti je igrač PAOK-a iza Jose Angela Crespa (3658), Panagiotisa Glykosa (3674) i Leonarda de Matosa Cruza (3716).

Cimirot je lider svog tima po broju tačnih pasova (333), a četvrti je po broju ukradenih lopti (96).

Na njemu su napravljena 43 prekršaja i po tome se također nalazi na visokom četvrtom mjestu.

Interes klubova iz Njemačke, Italije i Francuske

Treba reći da je Cimirot za vrlo kratko vrijeme, prvenstveno zbog svoje požrtvovanosti, postao miljenik navijača PAOK-a, što je ostao i za navijače Sarajeva, koji nisu zaboravili njegova blistava izdanja u bordo dresu.

Sjajnim igrama za PAOK u prvenstvu, ali i Evropi, skrenuo je pažnju mnogih klubova, a najveći interes za sada pokazali su timovi iz Njemačke.

Augsburg, HSV i Werder su ga željeli dovesti još prošlog ljeta, a ovog mjeseca se pojavila informacija kako ga skuati tima s Wesera i dalje prate.

U igru se navodno uključio i Galatasaray bivšeg trenera PAOK-a Igora Tudora, čovjeka koji je bio najzaslužniji za Cimirotov dolazak u ovaj klub.

Talijanski mediji su nedavno izvjestili da ga prati Sassuolo, dok su ga krajem prošle godine francuski mediji dovodili u vezu s Rennesom.

Cimirotova cijena prema Transfermarktu iznosi 2.5 miliona eura, a ugovor s PAOK-om veže ga do ljeta 2019. godine.

(Reprezentacija.ba)