Mehmed Baždarević 28. marta u Andori će imati svoj debi na kormilu Zmajeva. Koliko je Andora protivnik za poželiti za izlazak iz krize, toliko se naša reprezentacija nakon loših rezultata sada pribojava svake utakmice, te bi eventualni kiks protiv ovog slabašnog protivnika značio potpuni kraj svih nadanja plasmana na Euro 2016, a Meši kao treneru za sva vremena stavio teško breme.

Novi selektor i njegovi pomoćnici svjesni su činjenice da se naši igrači nalaze u najlošijoj klupskoj formi u posljednjih nekoliko sezona, kao i da će do utakmice protiv Andore održati samo nekoliko treninga, te da je teško za očekivati neke ogromne promjene u odnosu na posljednje nastupe.

Iako uz samo dva osvojena boda, Zmajevi su pokazali i nešto dobro 

Protiv Kipra smo propustili veliki broj prilika, te bili kažnjeni zbog loše organizacije u odbrani, a iako desetkovani protiv Izraela smo mogli već za pola sata igre voditi 2:0 da su Lulić i Medunjanin iskoristili više nego solidne prilike. Protiv Velsa i Belgije Zmajevi su pokazali da još uvijek imaju i stabilnost u igri i da je Bosna i Hercegovina jedna kvalitetna reprezentacija. Nažalost, u Kardifu i Zenici naši reprezentativci nisu iskorištavali izgledne šanse za postizanjem golova iz igre i prekida, a primili smo pacerski gol. Ipak, sve to govori kako postoji tračak optimizma za dobar rezultat Baždarevićevih pulena u nastavku kvalifikacija.

Protiv Andore na sigurnu pobjedu bez rizika

Vratimo se Andori. Kako Baždarević do ovog meča, unatoč izuzetno planski pripremljenim pripremama i treninzima reprezentacije, neće moći napraviti nikakve senzacionalne promjene, sigurno je da u našem stručnom štabu razmišljaju o strategiji koja će nam donijeti sigurnu pobjedu, sa najmanjim rizikom iznenađenja. Iako na papiru apsolutni autsajder, Andora je na svom terenu namučila Vels i taj meč sigurno je opomena, da i ovakav protivnik može nanijeti štetu.

edin dzeko tino susic

Meša još uvijek ne zna da li će računati na Spahića, a u zadnju liniju pozvao je i Cocalića. Cocalić ima iskustvo i kontinuitet klupskih igara, dok će mu na stoperu konkurisati i Vranješ, koji se vrlo brzo nametnuo u Gaziantepsporu i koji ima veće iskustvo igranja za reprezentaciju, ali koji je bez prave klupske forme od proljetos. Na drugom stoperu siguran je Bičakčić. Vranješ bi mogao i na desnog beka, ukoliko na toj poziciji ne zaigraju Mujdža ili Vršajević. Na lijevom beku Zukanoviću će konkurisati Lulić, no nakon ozbiljne povrede teško je očekivati da će fudbaler Lazija dobiti priliku.

U veznom redu sigurni su naravno Bešić i Pjanić. Meša, kao i ranije Pape, ističe kako nam nedostaje brzih igrača, pa je vrlo moguće da će od prve minute na teren Višća. Zmajevi više nemaju klasičnu “desetku” pa bi ovu ulogu vrlo lako mogao preuzeti Medunjanin, iako se tom zadatku u budućnosti nadaju i Prcić, Sušić, Štilić… Ukoliko Baždarević bude zadovoljan Hajrovićevom formom, i Izet je sigurno prvi kandidat za početni sastav. Tu je i iskustvo Sejada Salihovića. Očekujemo da ćemo gledati ofanzivne Mujdžu ili Vršajevića u zavisnosti ko zaigra na desnom beku.

U vrhu napada će Meša najvjerovatnije ići na sigurnu kombinaciju Džeko – Ibišević. Možda u klubovima i ne blistaju ove sezone, ali ovaj napadački dvojac najbolje je što Bosna i Hercegovina ima i rijetko kada je izdao, osim možda protiv Kipra. Sa klupe će nestrpljivo svoju šansu čekati i gorostasni Milan Đurić.

Ne izgubiti protiv Austrije

Nakon Andore Zmajevi će put Beča gdje ih očekuje prijateljski meč protiv izuzetno motivisane i kvalitetne Austrije. Baždarević će toj utakmici pristupiti sigurno mnogo slobodnije nego li ovoj protiv Andore, te pokušati isprobati svoje nove taktičke zamisli. Bilo bi dobro ne izgubiti protiv Austrije na uštrb taktičkih proba, jer svi dobro znamo koliko su porazi u prijateljskim susretima koštali u protekle dvije godine našu reprezentaciju.

Press NSFBIH, Mehmed Bazdarevic

Protiv Izraela igramo tek u junu, a do tada se Baždarević nada boljoj formi svojih igrača. Sigurno da će pratiti i još neke nove igrače, među njima Vrančića, ali i Stevanovića koji se u Mađarskoj vraća u formu. Ne smijemo se još uvijek odreći ni Tankovića koji u Holandiji pokazuje vanserijski kvalitet. Nije tajna da je ovaj momak zbog pritiska menadžera odbio Bosnu i Hercegovinu, te u prijateljskom meču nastupio za Švedsku, ali da još uvijek nema dilema koja je njegova domovina.

Pobijediti Andoru bez rizika na njihovoj plastičnoj travi, a onda do juna dodatno ojačati i osvježiti reprezentaciju za Izrael, za meč jedan od mnogih ključnih u nastavku puta za Euro 2016.

(Reprezentacija.ba)