Naši fudbalski reprezentativci večeras će u 18,30 sati u austrijskom Innsbrucku odigrati protiv Egipta prvi u nizu susreta koji će se iskoristiti kao pripremni susreti za Svjestko prvenstvo u Brazilu. Naravno, Sušićeva selekcija se već četiri godine uigrava za ovaj podvig, no utakmice protiv Egipta, Meksika, Obale Slonovače i Santosa donijeće finalni "brus" našoj reprezentaciji.

Pape zna koliko je svaki poraz narušio atmosferu u reprezentaciji i večeras želi isključivo pobjedu. Nakon poraza od SAD-a narušila se atmosfera, kasnije se izgubilo i od Slovačke, tako da Sušić ne želi ništa prepustiti slučaju.

Zmajevi će večeras nastupiti u najboljem sastavu koji Pape ima u ovom trenutku. Dobrim partijama na poziciji lijevog beka mladi Sead Kolašinac se nametnuo kao rješenje za tu poziciju u prvoj postavi reprezentacije i Sušiću, ali i narednim selektorima, za dugi niz godina riješio do sada uvijek spornu poziciju. Kolašinčevim dolaskom, otvorilo se mjesto za Sejada Salihovića u veznom redu. Sejo će večeras igrati poziciju zadnjeg veznog igrača. U prijateljskom meču protiv Alžira odlično je odigrao na tom mjestu, a nerijetko je u sredini terena znao igrati i za svoj Hoffenheim.

Sušića brine i Pjanićeva povreda koji zbog bolova u koljenu nije u potpunosti spreman. Pape će od Rome morati tražiti da Pjanića u maju pusti na pripreme reprezentacije kolo prije kraja Serije A, tako da je potrebno sada već napraviti kontrauslugu rimskom klubu, ali i sačuvati Pjanićevo zdravlje. Da se radi o kvalifikacionoj utakmici Miralem bi sigurno zaigrao od prve minute za reprezentaciju.

Ukratko, uz izostanak Misimovića i Pjanića, a uvrštavanje Kolašinca, novo je što će Salihović igrati u sredini terena, a umjesto Misimovića nastupit će vjerovatno Hajrović. Nije potpuno spreman ni Mensur Mujdža pa je moguće da ga u drugom poluvremenu zamijeni Vršajević.

Prema ranijem iskustvu, Sušić bi se lako mogao odlučiti da Hajrovića postavi kao kreatora igre, Medunjanina i Salihovića iza njega, a da Džeko bude jedini klasični napadač, uz Lulića na lijevoj strani i Ibiševića na desnoj.

Dakle, sastav bi trebao izgledati ovako: Begović, Mujdža, Bičakčić, Spahić, Kolašinac, Salihović, Medunjanin, Lulić, Hajrović, Ibišević i Džeko.

 

(Reprezentacija.ba)