Jedan od najvećih nogometnih stručnjaka, legendarni Ivica Osim u razgovoru za Klix.ba na ostatak kvalifikacija za Euro 2016 gleda sa velikom dozom opreza.

Prije početka današnje redovne nedjeljne sesije Kruga 99 na kojoj će biti riječi o temi “Sport i politika”, velikan bh. nogometa Ivica Osim iznio je svoje stanovište po pitanju ostatka kvalifikacija za Evropsko prvenstvo u fudbalu koje će se održati u Francuskoj sljedeće godine.

“Da budem iskren, na Euro samo pomoću trikova. Dakle, vrlo teško jer matematika radi protiv nas. Pred nama je mali broj utakmica, a treba nam veliki broj bodova. A pošto smo mi skloni da podcjenjujemo protivnike i vrijeme, onda će biti vrlo teško”, rekao je Osim za Klix.ba.

Kada je riječ u stanju u reprezentaciji i među igračima, Osim je potencirao tezu o prijeko potrebnoj novoj klimi i novim izazovima koji bi možda i doveli do kvalificiranja na veliko takmičenje.

“Igrači trebaju konačno da shvate da ne mogu da se ponašaju nonšalantno. Treba i sa njima ponekad porazgovarati kako bi se oni zapitali koliko su zapravo involvirani u svemu tome”, rekao je Osim.

Dio krivice Osim vidi i u sredstvima informisanja koji, prema njegovim riječima, preuveličavaju značaj pojedinih fudbalera.

“Postoji jedna vrsta nesrazmjera između onoga šta se objavljuje i onoga šta naši igrači zaista pružaju na terenu. Veliki je nesrazmjer između onoga koliko zarađuju i onoga što pružaju. Mi smo nažalost prepotentni jer se dešava da podcjenjujemo Egipat i slične ekipe jer su navodno siromašnije od nas, a kad izgubimo onda nastanu problemi”, zaključio je Osim.

Podsjećamo, našoj reprezentaciji ostalo je šest utakmica, a BiH se trenutno nalazi na petoj poziciji unutar grupe B sa osvojena dva boda.

(Reprezentacija.ba)