Rukometni reprezentativci Bosne i Hercegovine oduševljeni su dobrodošlicom Mostaraca tokom priprema za premijerni nastup na velikom sportskom takmičenju, Svjetskom prvenstvu u Kataru koje se igra naredne godine, javlja Oslobođenje.

U razgovoru s novinarom Anadolije, reprezentativni golmani Nebojša Grahovac, Peđa Dejanović i Benjamin Burić ističu da ih je Mostar primio kao najrođenije i da se osjećaju ugodno u fokusu, ne samo mostarske već i cjelokupne bh. javnosti, jer ih novinarske ekipe prate u stopu. Selektor reprezentacije Dragan Marković dijeli mišljenje svojih igrača da ih Mostarci doživaljavaju kao ponos nacije.

Prce, ikona reprezentacije

Dimanika treninga, prema selektorovim riječima, ravnomjerno je raspoređena na jačanju psiho-fizičkih sposobnosti.

“Atmosfera u ekipi je odlična kad imate dobre rezultate. Nisam baš najzadovoljniji kad je riječ o fizičkoj pripremljenosti nekih igrača s obzirom na povrede i na činjenicu da neki od njih imaju malu minutažu u svojim klubovima. Ali mislim da ćemo uz dodatne pripreme i u ovako dobroj atmosferi sve to nadoknaditi”, kazao je Marković.

On je potvrdio da će se ekipi sutra pridružiti i Nikola Prce koji je svojevrsna ikona reprezentacija.

“Nisam siguran da je Prce najbolji igrač u reprezentaciji. Mi imamo dosta dobrih igrača koji mogu pružiti dobre partije. Prce je lider ove ekipe i može nam puno pomoći i u Kataru”, rekao je Marković.

Selektor je svjestan da su pažnju medija i bh. javnosti zaslužili svojim rezultatima.

“Nadam se da ćemo imati više sreće od naše nogometne reprezentacije i da ćemo napravi bolji rezultat. U svakom slučaju, moramo ostati prisebni, ostati na zemlji i ostati koncentrisani”, poručio je Marković.

O fenomenu očekivanja velikog uspjeha od naše reprezentacije Marković kaže da je to rezultat posljednjih dobrih igara.

“Probili smo led i u budućnosti će nam biti puno lakše”, kazao je Marković.

Reprezentativci oduševljeni atmosferom

Treninzi reprezentacije su intenzivirani jer je turnir vrlo zahtjevan i treba ispuniti brojne zadatke kako bi se kvalitet ekipe povećao. Većina bh. reprezentativaca igra u inostranstvu. Tek 20 posto njih igra u domaćoj ligi. Stoga su reprezenetativci svjesni da je njihov nastup na SP-u od velikog značaja za budućnost ovog sporta u BiH.

Reprezentativni golmani su jednoglasno potvrdili kako je ovo veliki uspjeh bh. rukometa, ali i prilika da se okolnosti koje vladaju u Bosni i Hercegovini kada je riječ o ovom sportu značajno promjene.

Peđa Dejanović, Nebojša Grahovac, Benjamin Burić saglasni su da im atmosfera u gradu pričinjava veliko zadovoljstvo. Dejanović je svjestan odgovornosti i kaže da ne osjeća pritisak imperativa pobjede.

“Svaki igrač u sebi ima dozu pozitivnog adrenalina. U svakoj utakmici dat ćemo svoj maksimum i ostaviti srce na terenu. Pokazali smo i do sada da se možemo nositi sa velikim reprezentacijam i nadam se da će tako biti i na SP-u”, rekao je Dejanović.

Uspjeh reprezentacije i njemu kao i svakom drugom igrači otvara drugačije perspektive u karijeri no Dejanović ne mari toliko za tom činjenicom koliko mu je stalo da se poboljša kvalitet domaćeg rukometa.

Bez imperativa uspjeha

Grahovac je istakao da je atmosfera u reprezentaciji vrlo pozitivna i da igrači ne razmišljaju o konačnom plasmanu i rezultatima.

“Koncentirani smo da popravimo svoje greške koje smo imali u prošlosti i na uigravanje ekipe, a poslije ćemo, kad dođe vrijeme za to, analizirati naše protivnike”, kazao je Grahovac.

On je rekao da svi priželjkuju dobar plasman, ali nemaju nikakav imperativ. Grahovac smatra kako je odlazak na SP veliki uspjeh,.

“Za nas je i sam odlazak veliki uspjeh kada se ima na umu odakle dolaze druge reprezentacije, jer smo mi svi djeca koja dolaza bukvalno s betona. No to nas neće spriječiti da na Svjetskom prvenstvu pokažemo svoje kvalitete i ono što znamo”, istakao je Grahovac.

Svjestan je da bh. javnost od njih očekuje puno. Ističe da je najvažnije da igrači daju sve od sebe na terenu, a ako je protivnik zaista bolji, treba pružiti ruku.

Benjamin Burić s oduševljenjem je rekao kako su ga Mostarci još jednom primili na tako izuzetan način da ne krije da se u gradu osjeća kao kod kuće.

“Čast mi je da nas javnost prati s tolikom pažnjom i nadam se da će naš plasman popularizirati rukomet kod mlađih generacija” rekao je Burić.

Na pitanje koliko su svjesni da je ova reprezentacija ispisala posebnu stranicu u povijesti bh. sporta, Burić kaže kako su ponosni na sebe jer su dobrim igrama skrenuli pažnju sportske javnosti ne smao u BiH već i u Evropi.

“Kažem da ćemo i igrački i kao reprezentacija biti iznenađenje. Svi učesnici na prvenstvu nas promatraju i analiziraju. Imamo ekipu koja igra u dobrim klubovim i koja ima dobru minutažu i zato vjerujem da ćemo u Kataru pokazati svoj kvalitet”, kazao je Burić, prenosi Oslobođenje.

(Reprezentacija.ba)