Četvrtfinale Eurobasketa za košarkaše do 18 godina

Juniorska košarkaška selekcija BiH danas će sa početkom u 18,45 sati (po našem vremenu) u turskom Samsunu igrati četvrtfinale Eurospkog prvenstva za igrače do 18 godina protiv Francuske.

S obzirom na sva dešavanja uoči i tokom Eurobasketa, moramo biti ponosni na naše momke što se nalaze među osam najboljih reprezentacija u Europi.

Dva dana prije prvenstva, selektor Josip Pandža je ostao bez ponajboljeg igrača Njegoša Sikiraša, koji se povrijedio u prijateljskoj utakmici protiv Turske.

U našem taboru su odlučili da ne pozovu naknadno još jednog košarkaša, pa je bh. tim bio jedini na Eurobasketu sa 11 igrača u rosteru.

Izbranici Josipa Pandže su imali jednu od najtežih grupa na Europskom prvenstvu (Litvanija, Latvija i Izrael), u duelima sa Latvijom i Izraelom su gubili čak i po 20 poena razlike, ali nisu odustajali te su upornom i borbenom igrom stigli do četvrtfinala.

BiH je osvojila drugo mjesto u grupi C savladavši Izrael i Litvaniju te izgubivši od Latvije u posljednjem meču.

Također, Bosna i Hercegovina je jedina selekcija iz regije koja je među osam u Europi u ovoj kategoriji, a spomenimo i da su Turska (domaćin) te Grčka ostale bez plasmana u četvrtfinale.

Bh. košarkaši će danas igrati protiv Francuza, koji su jedni od glavnih favorita za osvajanje Eurobasketa.

Francuzi su u grupi sa Rusijom, Srbijom i Slovenijom ostvarili maksimalan učinak od tri pobjede i pokazali svoju snagu.

Ipak, naši košarkaši će predvođeni Musom, Čamparom, Gegićem i drugima pokušati doći do trijumfa i na taj način izboriti nastup u polufinalu, ali i na Svjetskom prvenstvo 2017. godine.

Parovi četvrtfinala Eurobasketa za igrače do 18 godine:

Italija – Finska

Francuska – Bosna i Hercegovina

Litvanija – Rusija

Njemačka – Španija

(Reprezentacija.ba)